Запалена за упокой свещ на Черешова задушница предизвика пожар и евакуация на цял вход в блок „Иван Дечев“ в квартал „Родина“ в събота в късния следобед.
Произшествието стана в апартамент на шестия етаж. Възрастна жена запалила свещ за мъртвия си съпруг и отишла в кухнята да приготви вечеря за сина си и внучето, с които живее заедно. В стаята останало детето и се предполага, че е пипнало свещта, тя е паднала на масата, огънят бързо е обхванал сухия полиран плот и се е пренесъл варху мебелите, което го е направило неконтролируем. Чак тогава възрастните в дома усетили остра задушлива миризма и потърсили помощ на тел.112.
Сигнал за пожара е получен малко след 18 часа и на място пристигнали три пожарни и линейка на Спешна помощ. Пожарникарите извели от домовете им всички живеещи във входа, включително и четири домашни любимци. Борбата с огъня продължила близо час. Апартаментът, от който е тръгнало всичко, е опустошен, щети имат съседите отгоре, а съседите отдолу са наводнени. Единственото хубаво в случая е, че никой не е пострадал.
Като първоначална причина за пожара бе посочена детска игра с открит огън. Огледът продължи и вчера.
Още един огнен инцидент бе причинен в Русе от запалена свещ. В петък 85-годишна жена запалила свещ в спалнята на апартамента си на бул.“Придунавски“ за здраве на сина си, който пътувал за София. Излязла на балкона, в това време свещта паднала върху дреха и малкото пламъче много бързо се превърнало в стихия. Съседи са подали сигнал на тел.112, на който се отзоваха три противопожарни екипа и се справиха с огъня, а жената бе прегледана на място от спешни медици, за да се отхвърлят съмненията за обгазяване. Съседи на възрастната жена се обадили на сина й, който вече бил на път, но се върнал при уплашената си майка.