Съпрузи на 59 и 57-годишна възраст, заразени с коронавирус, са приети за лечение в УМБАЛ „Медика“ с двустранна бронхопневмония, стана ясно в събота. Семейството е от нашумялото с многото доказани случаи на Ковид-19 разградско село Ясеновец, което дори беше под карантина.
По-тежко е състоянието на 57-годишната жена, която е и хипертоничка, затова е настанена в интензивния сектор за лечение на пациенти с коронавирус в „Медика“ и е под постоянно лекарско наблюдение. Съпругът й също е с придружаващи заболявания - диабет и високо кръвно налягане. И двамата са посочили, че не са пътували в чужбина, нито са имали контакт със заразени с вируса. Преди седмица започнали да проявяват тежки симптоми - задух, суха кашлица, отпадналост и втрисане и след като не отминали потърсили лекарска помощ. Тъй като съпрузите са от Разградска област, не се водят към русенската статистика с болни, макар да са решили да се лекуват в тукашна болница.
От началото на пандемията в Русе са лекувани 21 заразени с Ковид-19 като 17 от тях за местни жители, а четирима са от Разград.
В петък бе изписана поредната излекувана пациентка на Инфекциозното отделение в УМБАЛ „Канев“ - 77-годишната жена от Глоджево, чието заболяване бе установено на 13 май. За нея вече тече 28-дневна карантина, която ще изкара вкъщи. Други двама заразени все още се лекуват в домашни условия.