Национална инициатива в няколко големи града на страната събира подписи с искане за по-строги наказания срещу нарушителите на пътя.

До този момент петицията е подкрепено почти от 2 000 души, които настояват за завишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, предизвикващи тежки произшествия.

„Искаме да се променят законите, за да има наказания за пияни шофьори и такива, употребили упойващи вещества, както и движещите се с превишена скорост. Те получават единствено условни присъди по 2-3 години”, коментира пред БГНЕС Ивайла Бикова, участник в инициативата.

Подписката тече в София, Бургас, Варна, Пловдив и още няколко по-големи града на страната, а с нея инициаторите ѝ настояват още за максимална присъда за виновника на катастрофата на столично кръстовище, при която загина журналистът Милен Цветков. При кръвните проби на младия мъж, чийто автомобил блъсна колата на Милен отзад на червен светофар, също бяха открити следи от наркотични вещества.

Освен завишаване на наказанията, събиращите подписи искат още по-строг контрол при изпълнението им и по-солени парични глоби. „Също тека прозрачни съдебни процеси. Не едно дело да се протака 3-4 години, а накрая да се потулва”, смята Ивайла Бикова.

Инициаторите имат и идея за въвеждане на по-стриктен режим за придобиване на шофьорска книжка, както и по-кратък срок на нейната валидност на хората над 70-годишна възраст, които да се явяват и на по-чести медицински изследвания.

Исканията и подкрепящата ги подписка ще бъдат внесени при главния прокурор на България Иван Гешев, както и в Министерски съвет, а идеята е да се превърнат в последваща законодателна инициатива.