Новият автоцентър на „КИА“ в Русе тръгна с летящ старт, въпреки че откриването му съвпадна с началото на пандемията от Ковид-19, причинила рязко забавяне на оборотите в цялата икономика. Красивата сграда на бул. „Христо Ботев“ включва не само шоурум, в който се предлагат всички автомобили на южнокорейската марка, но и модерен сервиз с оборудване за ремонт на всякакви автомобили, плюс офиси, ресторант и скай-бар на последния етаж с прекрасна гледка към Русе и изглед дори към румънския бряг.
„От началото на годината за пет месеца сме продали толкова автомобили, колкото за цялата минала година. Само през май новото представителство продаде четири автомобила от висок клас въпреки кризата - това е много добро темпо, което се надяваме да запазим. Дотук виждаме, че хората се доверяват както на марката, така и на нас като професионалисти“, заяви за „Утро“ Красимир Конов, собственик и управител на инвеститора „Веко Ойл“.
Конов е официален представител на „Субару“ за Северна България и на „КИА“ за Габрово от 2007 година. От 2018 година е официален дилър на корейската компания и за Русе, но същинската дейност започва през февруари-март следващата година.
През март 2019 година бе направена първата копка на новия автоцентър „КИА“ в Русе. Това е една от най-големите инвестиции в нашия град за миналата година в размер на 3,5 млн. лева, осигурени със собствени средства и банков кредит. Цялата сграда има разгъната площ от 2285 кв.м, 700 квадрата от които заема сервизът, а 600 - шоурумът, където са изложени най-новите модели на марката. 400 кв.м на последния етаж заемат панорамните ресторант и скай-бар, които се очаква да заработят след 15 юни.
„Бъдещето е в точно такива автоцентрове, предлагащи цялостно обслужване - от запитването до ключа, обслужването и застраховането. Това е съвременният начин за продажба на автомобили“, заключи Конов.

Искрен Георгиев:
Разчитаме много на сервиза

- Г-н Георгиев, вие сте управител на автоцентър „КИА“, на какво разчитате, за да спечелите пазарни позиции в Русе?
- Освен с това, че продава автомобили с последните технологии и изработени по концепции на най-добрите световни дизайнери? Разчитаме да продаваме не само на клиенти на „КИА“, искаме да привлечем и почитатели на други марки. Разчитаме много на сервиза, който е оборудван с техника, отговаряща на всички изисквания, и може да се грижи за поддръжката на всякакви автомобили - не само „КИА“, но и „Шкода“ и „Дачия“ например. Имаме отлични специалисти по хибридни системи, преминали обучение в „КИА“. Една сфера, в която още няма толкова добри експерти, въпреки че хибридните автомобили набират популярност.
- Какви са позициите на „КИА“ в този пазарен сегмент?
- Планира се до 2025 г. цялата моделна гама на „КИА“ да бъде електрифицирана. Очакваме новия модел „Соренто“ да бъде наличен в България през втората половина на годината. Различното при „КИА“ е, че докато другите марки електрифицират най-вече по-малките си модели, тя се насочва към големите. Имаме 245 коня хибрид.
- Бензинът става все по-популярен в Европа, какво предпочитат клиентите в Русе - бензин или дизел?
- В момента 95% от продаваните автомобили са бензинови. Със затягащите се екоизисквания към дизеловите двигатели тази тенденция е нормална. Макар че най-новите дизели може би замърсяват по-малко, отколкото популярните бензинови.
- Какви са пазарните позиции на „КИА“ у нас в сравнение с другите марки?
- За миналата година имаме 1700 продадени коли. За разлика от други марки, ние нямаме препродажби, познати като реекспорт - автомобили, купени тук, да заминават директно за Германия например. Нямаме и лекотоварна гама, така че ако се извадят баничарките и бусовете, ще бъдем на едно от челните места.
- Много автозаводи в Европа спряха работа заради кризата, какво беше положението в Южна Корея?
- Заводът там спря за една седмица превантивно заради пандемията, не заради отказани поръчки. 2-3 седмици имахме забавяне на доставките, но като цяло не се усети и нямаше никакви сътресения.
- Къде са произведени автомобилите - в Корея или в други държави, много клиенти смятат това за важно?
- „Спортидж“ и „Сийд“ се произвеждат в Словакия, останалите модели - в Корея.

Димитър Ангелов: Бестселър по
продажби са „Спортидж“ и „Сийд“

- Г-н Ангелов, защо да изберем „КИА“, а не друга марка, как ще ни убедите като мениджър по продажбите?
- „КИА Моторс Корпорейшън“ е основана през 1944 г. и е най-старият южнокорейски автопроизводител. С 13-те си производствени бази в 8 страни „КИА“ продава повече от 2,1 млн. автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 172 държави. 
През 2006 г. главен дизайнер на компанията става немецът Петер Шрайер, преди това разработвал дизайните на „Ауди“ и „Фолксваген“. Един от главните отличителни елементи на новата дизайн-концепция става фирмената радиаторна решетка, наречена „носът на тигъра“.
Мотото на „КИА“ - „Силата да изненадваш“, олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.
- С какво ще ни изненада „КИА“ в близко време?
- До края на 2025 г. „КИА“ планира да представи 11 превозни средства с акумулаторни батерии. Това е новият план „S“ на компанията, в който ще бъдат инвестирани 25 милиарда щатски долара.
- Кои са най-продаваните модели на „КИА“?
- Бестселър по продажби си остават двата модела „Спортидж“ и „Сийд“, като сега навлиза и „ЕксСийд“. Очакваме с нетърпение и новия модел на „Соренто“, който ще се позиционира в луксозния клас на SUV сегмента. „КИА“ е привлекателна марка в региона с това, че предлага последните иновации в автомобилостроенето на достъпна за българите цена, като запазва едно изключително ниво на здравина на автомобилите си.
- Предлагате ли тест драйв?
- Можем да осигурим тест драйв на почти цялата гама на „КИА“ след предварително записване.