Русенската „Топлофикация“ многократно анонсира своите планове за подобряване на екологичните си параметри. До 2020 година тези планове изглеждаха някак далечни и предназначени за бъдещи поколения. Затова и  изненадващо дойде новината, че тази година „Топлофикация Русе“ ще среже не една, а цели три ленти на чисто нови инвестиции, направени точно за подобряване на въздуха в Русе. 
За новия отоплителен сезон в „Топлофикация“ ще заработи модерна сероочистваща инсталация, която ще улавя както 97% от вредните въглеродни емисии, така и финните прахови частици. Белият дим, който ще излиза от най-големия комин в града, ще бъде близък като състав с този на водната пара. Отделно въведената нова горивна смес - комбинация на въглища и биомаса, допълнително ще подобри екологичните параметри.
През предстоящата зима в „Топлофикация Русе“ ще заработят и три газови когенератора, които ще произвеждат 100% чиста и екологична енергия.
Остава въпросът защо едновременно се изгражда и сероочистваща инсталация, и газова алтернатива. 
Експерти твърдят, че това не е просто опит за превръщане на енергийната компания в зелено дружество, а инвестиция с далновидност. Причината е, че на този етап цената на синьото гориво е рекордно ниска за България, но тъй като ние не можем свободно да се договаряме за нея, възможностите за ползване на комбинирано гориво може да регулира цената за крайния потребител.  
Отделно се решава един подценяван проблем, възникващ всяка година като резултат от дейността на земеделските производители - паленето на стърнищата, което е строго забранено, но не спира. Сега непотребните за стопаните стъбла от слънчогледови, царевични и житни насаждения ще участват в производството на екологична топлинна и електрическа енергия.
Реализирането на двете огромни инвестиции в една и съща календарна година ще направи подобряването на качеството на въздуха на русенци осезаемо. Гъвкавите решения на русенското парно ще гарантират и приемлива цена за абонатите и, а това е добра новина именно днес, когато безработицата вследствие на пандемията е застрашаващ проблем.