Въпросите за екстрадиция на Цветан Василев и Васил Божков е въпрос към българската дипломация и правителство. Българската съдебна власт си е свършила работата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Ябланица.

Главният прокурор определя целите на прокуратурата, а не следи отделни досъдебни производства, уточни Гешев.

Обвиняемият Божков е изпратил сигнал по мейл до главния прокурор. Отделно е постъпил сигнал от издание, близко до Цветан Василев. Аз съм разпределил сигналите към компетентен прокурор. Но задължението на прокуратурата е да проверява доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, подкрепящи оневинението, заяви главният прокурор.

Той съобщи, че прокуратурата ще провери всички доказателства, независимо дали са комикси или анимация.

Главният прокурор бе категоричен, че основно политическа е причината Цветан Василев да се укрива. Гешев добави, че решението за екстрадиция е основно политическо и на сръбската държава, а за обвиняемия Божков – на ОАЕ.

Главният прокурор подчерта, че съдебната власт си е свършила работата и по двата случая, както и МВР, от тук нататък българската дипломация и правителство са на ход.

Иван Гешев каза още, че и той, и прокуратурата подкрепя създаването на Европейска прокуратура, оглавена от Лаура Кьовеши.

По думите на Гешев компетентността на Европейската прокуратура може би трябва да се разшири. Смятам, че тя трябва да се преосмисли в посока международен трафик на наркотици например, транснационално пране на пари, транснационални организирани престъпни групи, предложи Гешев.

Днес главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са в Ябланица, където се провежда спецоперация срещу битовата престъпност. При акцията се проверяват автомобили и криминално проявени лица.

Проблемът с битовата престъпност може да бъде решен и да бъде сведена до минимални нива, и хората да живеят по-сигурно, каза главният прокурор. Според него възрастните хората не заглужават да бъдат убивани, ограбвани, запалвани в къщите си, и да прекарат годините си в страх. Държавата е длъжна да изпълни ангажимента си към тези хора, каза още Гешев.