Проверка на нумизматичната колекция на фондация „Братя Бобокови“ инициира Върховна административна прокуратура. Ревизията е възложена на министъра на култура и има за цел да изясни обстоятелства около произхода, начина на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, съобщават от прокуратурата и обясняват, че действията им са резултат от самосезиране след публикации в медиите.
За обект на проверка е посочена колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в Нумизматичен музей-Русе от фондация „Братя Бобокови“, както и други антични предмети. А действията силно напомнят на случая с Васил Божков, чиито уникални културни ценности също попаднаха в полезрението на правораздаването.
Намеренията на известните бизнесмени да открият такъв музей датират от години, а за дом на колекцията си от монети бе избрана сградата на бившето Музикално училище на ул.“Борисова“, която тънеше в разруха от десетилетия. Плановете им така и не се реализираха, затова буди недоумение адресът на цитирания „Нумизматичен музей“, в който се предполага, че са изложени ценностите.