Присъда от 15 месеца затвор от съда в Хага чул възрастен русенец, след като бил задържан, обвинен, а накрая и осъден за търговия с крадени смартфони. Наказанието, влязло в сила още през април 2019 година, обаче не било излежано, тъй като 51-годишният мъж изчезнал от полезрението на чуждестранните власти и затова за откриването му Нидерландия издала Европейска заповед за арест.
Русенецът бил открит и задържан на 26 май в дома си, като преди това през март се прибрал от Англия,  минал Дунав мост и дори бил поставен под карантина. Самият той призна пред съда, че продавал откраднатите телефони за скромната цена от 20-30 евро. Данни по делото показват, че е засечен в общо 9 далавери със смартфони, за които бил наясно, че са свити чрез престъпления, но нямал нищо против да изкара лесни пари от продажбата им. И тъй като все пак бил задържан в Нидерландия, му оставали неизлежани 145 дена затвор, които властите в Хага настояват той да изтърпи.
Мъжът поиска от съда, докато тече процесът по вземане на решение дали да бъде предаден на правосъдието в чужбина, да бъде пуснат на свобода, тъй като има проблеми с гърба и кръста, които се виждат от приведената му стойка. Магистратите обаче посочиха, че влошеното му здраве датира още отпреди 20 години, и го задържаха за постоянно. Отделно бе решено и че той трябва да бъде предаден на властите в Нидерландия за доизтърпяване на присъдата си, но решението може да се обжалва.