Конкурс за директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ обяви екоминистерството. Кандидатури ще се приемат до 30 юни.
Настоящият директор на инспекцията инж.Любомир Атанасов пое ръководния пост в края на ноември 2016 година, след като Лилия Атанасова подаде оставка, която не бе приета, а това я принуди да подаде молба за напускане. Периодът бе белязан с вълна от оплаквания заради обгазявания и тежки миризми във въздуха, което постави началото на граждански атаки срещу РИОСВ за това, че бездействат, докато градът е тровен. Въпреки това Атанасова подчерта, че това не е причината за нейната раздяла с поста.
Първоначално Атанасов съвместяваше директорския пост с предходната си длъжност - началник-отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“. След това седна в управленското кресло до обявяването на конкурс, което отне близо 4 години.  
Защо точно в този момент се търси нов директор, е въпрос на догадки и предположения дали в основата не е новият горещ дебат - за отпадъците и обвиненията срещу доскорошния зам.-министър на екологията Красимир Живков и братя Бобокови. Или може би е свързано с изявленията на дошлия след Нено Димов министър Емил Димитров-Ревизоро, че се разделя с директорите на екоинспекции, от които не е доволен.
Сред изискванията към кандидатите е опит от минимум 3 години на ръководна длъжност или 7 години в областта на анализи, управление, мониторинг и контрол. Конкурсът ще се проведе на 3 етапа, като освен дежурните подбор на документи и интервю се изисква представяне на концепция на тема „Прилагане на политика по опазване на околната среда на регионално ниво - управление и контрол“.
Бъдещият директор ще се разписва на заплата не по-малка от 2280 лева.