Церемонията по почитане на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България събра въпреки дъждовното време десетки русенци пред Мемориала на героите на улица „Александровска“. Там бе строен почетен караул от русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър изпълни няколко военни марша. 
Нека днес, когато говорим за идеали, да си зададем въпроса за завещания от нашите деди урок по родолюбие, за това доколко го следваме и успяваме ли да съградим нашето утре - такова, каквото историята ни е отредила, каза в словото си областният управител Галин Григоров.
Русенският митрополит Наум отслужи заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и падналите в битките за свобода и независимост. След него слово държа и кметът Пенчо Милков. Светли имена и образи са тези, които от поколение на поколение пренасяме във времето, те ни помагат да не загубим своята гордост и мъжество, каза той. 
Тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, а точно в 12 часа всички застинаха в минута мълчание под воя на второюнските сирени.