След като години наред ток и парно поскъпваха от 1 юли, тази година, изглежда, ще поемем глътка въздух, тъй като за следващия регулаторен период до 30 юни 2021 г. се очаква намаляване на цените. Това показват разчетите на експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране, които ще бъдат разгледани на насроченото за утре открито заседание.  

Очаква се много сериозно да паднат сметките за топлоенергия на русенските домакинства - с 10,7 на сто. Предвижда се цената на мегаватчас да бъде намалена от 103,09 лева с ДДС в момента до 92,06 лева. 
По-малко ще плащаме и за електроенергия. Токът по дневна тарифа поевтинява с 3,2%, което е около половин стотинка на киловат. При нощната енергия намалението не е толкова голямо, но все пак цената е надолу с 1,2 на сто. 
Поевтиняването на енергията се дължи на много по-ниските цени, които от март България плаща за руския природен газ. Цената му бе намалена с около 50 на сто в резултат на антимонополната процедура на ЕС срещу „Газпром“. От която страната ни, макар и последна от държавите в съюза, успя да се възползва. Значително по-евтиният газ позволи да се намалят разходите на множество дружества. Това облекчи целия енергиен сектор, който е като система от скачени съдове, балансираща приходи и разходи. И позволи да се намалят цените и на топлофикации, които не използват газ, а въглища, каквато е русенската.
Най-печеливши от поевтиняването на газа са домакинствата, използващи синьото гориво. За тях цените паднаха още преди месеци, а от юни намалението е с още 9%.