Гърция иска да договори нови фискални цели със своите кредитори от еврозоната, тъй като коронавирусната криза докара дълговото бреме на балканската държава до почти 200% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Гърция, която мина през три спасителни програми през последното десетилетие, се съгласи през 2018 г. да достигне първичен бюджетен излишък – когато приходите на правителството са по-високи от разходите му – от 3,5% до 2022 г. Въпреки че това необходимо ниво на излишък ограничава възможностите на правителството да харчи, то дойде в замяна на по-меките условия за погасяване на дълга.
Въпреки това, тъй като пандемията на коронавируса спря гръцката икономика, финансовият министър на страната каза на CNBC, че ще обсъжда нови цели с колегите от еврозоната.
„Имайки предвид това, което Еврогрупата (на министрите на финансите на еврозоната) реши наскоро, ние нямаме тези цели през 2020 г. и ще обсъждаме като Европа, в Еврогрупата, целите, правилата и изискванията за след 2021 г., като вземаме предвид отговора на коронавирусната криза “, заяви във вторник Христос Стайкурас, гръцкият финансов министър.
Вследствие на пандемията европейските политици се договориха през март да премахнат фискалните цели за всяка страна-членка, като им предоставят повече свобода за справяне с безпрецедентния икономически шок. Това обаче трябва да бъде временна мярка в отговор на икономическата криза в Европейския съюз.
Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, прогнозира през май съотношението на дълга към БВП от 196,4% за Гърция през 2020 г. и 182,6% през 2021 г. През 2019 г. бремето на дълга на Гърция възлиза на 176,6% от БВП.
„Според Европейската комисия няма да имаме най-голямо увеличение на дълга към БВП през 2020 г., ще имаме четвъртото по големина увеличение, но ще имаме най-голямото понижение на това съотношение през 2021 г.“, заяви Стайкурас пред CNBC, казвайки, че гръцкият дълг е устойчив.
Една от основните несигурности за 2020 г. е представянето на туристическата индустрия.
„Процентът на икономическия спад през тази година, 2020 година, зависи до голяма степен от резултатите от туризма“, каза Стайкурас.
Гърция се надява да посрещне първите туристи от 15 юни нататък, тъй като започва постепенно премахване на ограниченията за пътуване. Това означава, че няма да има изисквания за тест за вируса преди пристигането или карантинен период веднъж вътре в страната.
Гърция е описана като донякъде успешна страна, която сдържа разпространението на вируса. Според университета „Джонс Хопкинс“ досега има 2918 потвърдени случая и 179 смъртни случая от Covid-19. Гръцкото правителство се надява, че ниският процент на зараза ще убеди туристите, че страната е безопасна дестинация за туристите.