Българският футболен съюз подготвя проект за категоризация на клубовете в страната, която ще степенува тежестта им във футболния живот на България. Например клуб от областен град, но с отбор в Трета лига, ще бъде в различна категория с всеки друг клуб от същата лига в малко градче или село. Категоризацията ще влияе при подаването на документи за професионален лиценз или при молба за участие в определена дивизия.
Казано накратко, „Дунав“, да не дава Господ да пропадне отново до Трета лига, ще стои по-тежко от клубове като „Суворово“ или „Устрем“ /Дончево/ и ще се ползва с определени привилегии. 
Нещо не се връзва, но такъв е замисълът на БФС. 
В развитите европейски страни подобен регистър има отдавна. В Англия елитни отбори като „Кристъл Палас“ и „Шефилд Юнайтед“ са в категория 2, а тимове извън Висшата лига като „Блекбърн“, „Дарби Каунти“ и „Фулъм“ са в категория 1. В случая англичаните вземат предвид и историческото наследство на отборите като успехи, традиции и значение за футбола на Острова. И това е хубав пример, въпросът е това ли е проблемът на българския футбол - кастовото определение на клубовете? Тук може да споменем поне две поговорки - „Всичката Мара втасала, че на хорото се хванала“ и „Видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак“.