1334 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература, която се проведе в 19 гимназии в Русенска област. От всичките 1400 дванадесетокласници до първия задължителен държавен зрелостен изпит бяха допуснати 1359 /някои не са завършили успешно учебната година/. От тях 25 не са успели да се явят на изпита по различни причини, някои явно не си бяха разчели добре времето и се появиха пред вече затворените врати на учебните заведения четвърт час след началото в 9.00. 
Всички училища бяха осигурили абсолютно стриктно спазване на мерките срещу разпространение на коронавируса, стана ясно при проверка, която направиха началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и експертът Боряна Петкова. На входа учениците преминаваха през напоено с дезинфектант килимче, посрещаха ги с дезинфектант за ръцете и им мереха температурата. Пак там бяха поставени стойки с резервни маски, ръкавици и прозрачни полиетиленови пликове, в които учениците поставяха вещите, които не са им нужни по време на изпита. 
В класните стаи всички седяха на около метър и половина разстояние, а коридорите периодично се измиваха с дезинфекциращи препарати. Всяко училище бе осигурило също медицинско лице и полицейски служител. 
Десет минути след девет по коридорите се стрелкаха само служители на училищата, които разнасяха по класните стаи разпечатаните и размножени изпитни материали. Всички бързаха, за да не губят абитуриентите ценни минути, които са им нужни, за да се справят с теста и с литературната разработка по разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“. 
Матурата протече без никакви инциденти, нямаме нито един зрелостник, който да се е опитвал да преписва, обобщи вчера следобед Росица Георгиева. Малко след три часа следобед пакетите с изпитните материали - по шест страници от всеки явил се на матурата, отпътуваха за София. Директорите на русенските училища са изключително благодарни на квесторите, които са си свършили перфектно работата, добави началникът на РУО.
В сряда ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит по предмет по избор. Междувременно обаче днес и в четвъртък предстои третата матура - извънредният зрелостен изпит, който бе разрешен за 12-окласници, решили да кандидатстват в Софийския университет. Матурата бе разрешена, тъй като тази година СУ ще приема с оценките от матурата - и абитуриенти, които хвърляха труд и пари за подготовка за кандидатстудентския изпит, се изправиха пред риска да се провалят заради липсата на въпросната оценка от ДЗИ. На такава трета матура в Русе ще се явят 18 момичета и момчета. Днес 8 от тях ще държат изпит по физика и астрономия или по химия и околната среда, а в четвъртък 10 зрелостници ще се явят на изпит по английски език.