Задържане под стража разпореди след многочасово заседание в неделя Специализираният наказателен съд за Атанас Бобоков, зам.-министъра на екологията Красимир Живков и още обвиняеми за нередности при внос и обезвреждане на отпадъци. Пламен Бобоков е на свобода под колосалната гаранция от 1 милион лева. Едно от обвиненията срещу собствениците на множество компании, сред които изпъкват „Приста ойл“ и „Монбат“, е озадачаващо - те са разследване за организирана престъпна група, но без лидер.
Атанас Бобоков се яви в съда елегантен и спокоен. Подмина репортерите с решителен жест, че няма да коментира нищо, но в залата говори и започна от списъка с имена на богати българи и умопомрачителни за средния българин суми срещу тях, който завладя медиите в неделя и роди огромен брой откровения и предположения.
„Като гледах пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, не се говори за обвинения, а се показва гърбът на една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи“. Водил съм си бележки. В единия от редовете пише: Ние - Атанас и Пламен Бобокови, и се споменава една сума. Защо трябваше да се споменават някакви милиони - 70, 100 млн. Защо никой не прочете обяснението ми откъде са тези суми?“
Това заяви в спецсъда Атанас Бобоков. 
Той собственоръчно написал обяснение, когато снимката била открита в дома му в хода на изземването. 
В килията даже един от арестантите се пошегувал с него с думите: „Допиши и мен с някой милион“.
„Сега излезе, че имам да давам или да вземам тези милиони. Затова казах на човека, че сега ще си взимам парите и той ми отвърна: Тогава не ме дописвай“.  
„Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването. Всичко се бута при италианския боклук, който се возел по море, влакове и камиони. Ние сме купили фирма за милиони евро там. Тя е в Северна Италия, в областта Ломбардия, който е най-стриктният район откъм екология, защита. Ние сме я купили, за да можем да използваме италианския потенциал“, каза още той. 
„Произвеждаме 3,5 милиона батерии, продаваме ги в 64 държави, имаме производствени фирми в 8 държави, сега предстои в девета - в Тунис. С това обвинение се слага кръст на един завод във Враца, който е върхът в акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно фианансиране. Кой сега ще финансира - единият брат в затвора, другият срещу 1 млн. лева пуснат на свобода. Нищо добро не чака 1300 работници в „Монбат“, каза още в продължилата си около 10 минути реч Бобоков.
Той имал намерение да създава още 150 работни места във Враца, сега нямало да му дадат финансиране, даже и да бъде оправдан. 
Според него престъпната група била много странна. С единия от членовете й се запознал в камионетката.
„Разбирам от бизнес и отговорност. Смятам, че съм невинен“, заключи Атанас Бобоков                                    .