Непрежалима загуба, нестихваща мъка и безкрайни и мъчителни въпроси „Защо?!“, съпроводени от яростно настояване за справедливост и борба за възмездие. Вероятно всеки родител и близък на погубен без време детски живот би изпитал тази буря от емоции. Вероятно така могат да опишат ежедневието си в продължение на 3 години роднините на 18-годишния Алекс от Бяла, който загина след разправия в центъра на града. Спорните обстоятелства около смъртта му ясно изплуват от съдебните заседания и разнопосочни решения на различни инстанции през годините. Те са белязани от коренно противоположни решения по делото по отношение на предадения на съд виновник. 
Според прокуратурата и част от съдебните състави, 34-годишният Валентин Маринов е отговорен за умишлено убийство и заслужава 20 години затвор. 
В другата крайност са произнасянията на два състава на Апелативния съд във Велико Търново, според които инцидентът с ужасяващ край е причинен от лек пиянски шамар, довел до тежко падане, което се оказало фатално за младото момче, а Валентин е хулиган, който е причинил убийство без да иска и заслужава 4 години затвор.
Какъв ще е крайния изход от делото и каква присъда ще понесе соченият за виновник
ще реши Върховният касационен съд, където предстои да бъде насрочено заседание по казуса. Впрочем делото вече веднъж стига до там, но бе върнато обратно във Велико Търново за назначаване на нова експертиза и събиране на още доказателства. В същото време близките на загиналия тийнейджър, който тази година щеше да навърши 21 години, изразяват опасения, че леката присъда може да се потвърди и съвсем скоро Валентин да излезе от затвора. Те неведнъж са изразявали крайните си настроения към съдебните решения, според които убиецът на детето им не заслужава смекчено наказание и настояват за цялата строгост на закона и потвърждаване на първоинстанционната присъда от 20 години затвор, с която бе наказан от Окръжния съд в Русе.
Каква обаче е хронологията на кошмарната юлска нощ и защо се е стигнало до необратимите последствия? Отговор на тези въпроси дават мотивите на присъда на Апелативния съд във Велико Търново. Ето какво гласят те.
Алекс и Валентин се познавали бегло преди да се засекат в дискотека „Какафония“
в нощта на 7 срещу 8 юли 2017 година. Към 3.30 часа тийнейджърът отишъл в заведението, където от часове се веселил Валентин. 
Според свидетели Алекс бил в приповдигнато настроение, тъй като преди това се сдобрил с приятелката си и се забавлявал, като обръщал чашка след чашка. Той се познавал с част от компанията на Валентин, тъй като двама души от нея били негови съученици. По същото време в дискотеката пристигнали и транссексуалните клиенти Гунди и Чочи, които се присъединили към компанията на Валентин. Разкрепостеното им и подчертано хомосексуално поведение направило неприятно впечатление на Алекс и провокирало негативно отношение към тяхната компания. Въпреки това в дискотеката, до затварянето й, не е имало конфликти между групичките.
Около 5.30 часа посетителите на заведението започнали да си тръгват. Това направили Валентин и компанията му, които се засекли пред дискотеката с Алекс. Тогава
роднина на сочения за убиец поискал цигара от тийнейджъра, но той отказал да му даде
след което си тръгнал със свои приятели. Един от тях предложил да го закара до дома му, но Алекс не се съгласил.
Купонджиите, включително транссексуалните, продължили да танцуват и докато вървели по улиците на града, а близо до тях се движил и Валентин. След тях вървял и Алекс, а обиколката и смесването на различни компании породили словесни пререкания.  
Пред сградата на Община Бяла приятели предложили на Алекс да отиде с тях, но той отново отказал, като заявил, че има да свърши малко работа и че ще се прибира с автобус. Там тримата се разделили, след което младежът продължил сам.
Известно време ученикът вървял в близост до групичката и по някое време те му поискали цигари, той отказал, а малко след това започнал да отправя обидни изрази към тях, като ги наричал „цигани“, „педали“, псувал и на майка. Това подразнило един от присъстващите, чиято майка била починала наскоро, и той влязъл в конфликт с Алекс, като се опитал да го удари с бутилка от бира, но успял само леко да го засегне с нея. Малко по-късно същият мъж чул отново псувни и се върнал към Алекс, посегнал да го удари, но той се отдръпнал и избегнал удара, след което самият Алекс ударил с юмрук мъжа в лицето, но ударът бил слаб и той успял да се отдръпне.
Точно тогава настъпил повратният, нелеп и нещастен момент
Валентин видял разправията и започналия ръкопашен конфликт, затичал се към Алекс и като стигнал до него, замахнал с дясната си ръка и му нанесъл удар с юмрук в лявата част на лицето. Алекс се опитал да се предпази, като се отдръпнал назад, при което ударът, който попаднал в лицето му, не бил много силен и не оставил видими следи. В резултат на този удар, в съчетание с отдръпването си, за да се предпази, в комбинация с алкохолното си опиянение, тийнейджърът залитнал, изгубил равновесие и паднал отсечено, от цял ръст, назад и странично дясно, като силно ударил главата си вдясно на тила в бетонните плочки, след което останал да лежи на земята. Като видял това, Валентин го сритал в крака, но като видял, че не реагира, се изплашил и избягал от мястото на инцидента. Свидетелите, които се намирали в близост, също се разтичали.
Междувременно, преди да бъде ударен и да падне на земята, Алекс на два пъти се обадил по телефона на братовчед си. Казал му да отиде да го вземе, защото искали да го бият и ставало „напечено“. Второто обаждане било в 6.01 часа, след което мъжът се качил в колата си и тръгнал към посоченото място, за да го прибере. Когато пристигнал открил безпомощния Алекс и веднага се обадил на тел.112.
Тийнейджърът бил откаран в УМБАЛ „Канев“, където въпреки оказаното му лечение починал на 15 юли
Този развой на събитията приема Апелативният съд във Велико Търново и разсъждава над тези факти, експертизи, доказателства и свидетелски показания в мотивите си от 32 страници. Посочва, че експертиза е установила 1.82 промила алкохол в организма на Алекс. По медицинска формула обаче е изчислено, че към момента на инцидента - в 6.01 часа, концентрацията на алкохол е била не по-малко от 2.06-2.09 промила, която е над средните стойности на средна степен на алкохолно опиване. 
При такава степен обикновено при непривикнали към алкохола хора са налице значителни нарушения в мисленето, съобразителността, концентрацията, силно забавени реакции, афекти, понякога и сънливост. От заключението по назначената комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза се установява, че при всички случаи има засягане на централната нервна система, изразяващо се в подчертана емоционална лабилност, включително сменящи се настроения, раздразнителност, придирчивост, обидчивост, неадекватни поведенчески реакции, понякога и агресивност. Освен това се нарушават мускулният тонус и координацията, нарушава се чувството за равновесие, може да се промени говорът, а реакциите са забавени. Вещите лица са прегледали видеозаписите, запечатали инцидента, и са посочили, че макар и с ниско качество и откъслечни, от тях не се установяват съществени промени в координацията на движението на Алекс като залитания и олюляване. 
Според вещите лица, роднинските връзки между Валентин и обидения от псувните мъж, с когото ученикът е влязъл в конфликт, са провокирали реално негативно преживяване у сочения за убиец. У него е открита и склонност към импулсивни реакции.
Като причина за смъртта на Алекс е описана
тежката черепно мозъчна травма, която е довела до тежко увреждане на централната нервна система
А самата травма е получена именно при падане по гръб и удар на дясна тилна област на главата в земята. Няма наранявания, получени от удар със стъклена бутилка. Няма данни за травматични увреждания по лицето на Алекс, въпреки че в представените по делото свидетелски показания има данни за нанесен юмрук. Възможно е подобни удари да не оставят видими следи от травматични увреждания по лицето. Това зависи от силата на удара, удрящата повърхност и анатомичната област, в която попада ударът, както и от индивидуалните особености на ударения. Колкото е по-голяма силата на удара, толкова при други равни условия е по-вероятно да настъпят следи от травматични увреждания по лицето, сочи вещото лице. 
Неправилно Окръжният съд в Русе е приел, че ударът с юмрук, който Валентин е нанесъл в лицето на Алекс, е бил силен и от него той е изпаднал в състояние на пълна неориентираност, която е причината за падането му на земята. По категоричен начин се установява от експертизите, че нанесеният удар на Алекс е бил слаб или с умерена сила, тъй като по лицето му не са останали видими следи.
Такива не са установени от вещото лице нито при извършения преглед на 10 юли 2017 година
нито при извършената аутопсия на трупа на 17 юли, категоричен е съдът.
Въпреки че в съзнанието на Валентин е имало представи, че Алекс е употребил алкохол и земята на мястото на инцидента е застлана с бетонни плочки, както и че като нанася удар с юмрук в лицето му, извършва общественоопасно деяние, той не е имал реални представи, че в резултат на това тийнейджърът ще падне на земята, ще си удари главата в бетонните плочки и ще получи тежка черепно-мозъчна травма, която ще застраши живота му. Ударът, който му е нанесъл, макар и да е бил насочен към лицето му, не е бил достатъчен, за да предизвика падането на Алекс. От друга страна, при падане от собствен ръст, не е задължително падащият да си удари главата в земната настилка и да получи черепно-мозъчна травма. Получената от Алекс черепно-мозъчната травма се дължи на комплекс от причини и фактори, проявлението на които не е било задължително, а само възможно и в настоящия случай Валентин не е предвиждал, че в резултат на удара ще му причини средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота. Това проличава от експертизи, според които интелектът на Валентин е в долна граница на нормата, което го е затруднявало да направи правилна преценка на ситуацията за краткото време, което е имал, пише в мотивите си съдът. 
Затова вади и финалният решаващ извод, че Валентин не е действал умишлено
 - нито е искал да причини на Алекс средна телесна повреда, нито да го убие.
В конкретната ситуация нанасянето в лицето на Алекс на само един удар с юмрук не е обстоятелство, от което да може да се направи несъмнен извод, че соченият за убиец е искал да причини получената черепно-мозъчна травма, нито че е допускал това, отнасяйки се с безразличие към този резултат. Затова съдът счита, че Валентин е действал непредпазливо и небрежно, като единствено е искал да нанесе лека телесна повреда с единствения нанесен юмрук. По тази причина го осъди за причинена смърт по непредпазливост след нанесена лека телесна повреда и му наложи близо до най-тежката за този вид престъпление присъда - 4 години затвор при разписани до 5 години. Зачеркнато бе обвинението в умишлено убийство, за което настояват прокуратурата и близките, като се очаква по този казус да се произнесе ВКС.