Скандалът с незаконни действия при внос и преработка на отпадъци у нас се разраства и обвиняемите от 6 в петък станаха 10 в събота. Седем от тях ще отговарят за участие в организирана престъпна група/ОПГ/, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Сред обвиняемите са зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За Живков и Атанас Бобоков прокуратурата иска постоянен арест, а за Пламен Бобоков - 1 милион лева гаранция. Мерките за неотклонение бяха разгледани след редакционното приключване на броя, но потвърждаването им се смяташе за предизвестено.
Това са първите резултати от акцията в домове и офиси, при която бяха претърсени лични и фирмени имоти на братя Бобокови.
След това прокуратурата показа открит у Атанас Бобоков списък с милионери, който предизвика обществен трус, както и намерени у Пламен Бобоков снимка на работещи в Министерството на правосъдието и в Министерство на регионалното развитие, както и снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков.
Обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. Според описаната от прокуратурата престъпна схема зам.-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина. Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален. Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, са установили още разследващите.
Един от наблюдаващи прокурори - Генка Брезашка, обясни, че е установено, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица както от Министерство на околната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи на уволнения.