Една трета от децата, родени в Русе през 2013 година, ги няма в града и населените места в общината. Това сочат данните от подадените заявления за постъпване на седемгодишните деца в първи клас в училищата в областния център и Русе и шестте други селища. 
През 2013 година в общината са родени 1632 деца. След изтичането на срока за подаване на заявленията на 30 май става ясно, че в 17-те училища в Русе, където се извършва прием в първи клас, са внесени само 998 заявления. Това каза вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, която направила справка за това как върви приемът непосредствено след приключването на срока за заявките.

Цифрата е съкрушителна, не скри тревогата си Георгиева. Според нея в селищата извън Русе - Тетово, Ново село, Семерджиево, Мартен, Николово и Хотанца ще бъдат записани не повече от 90 деца, с което бройката на първолачетата от най-новия випуск ще стане 1088. С други думи, 544 русенчета, които са родени в града и сега навършват 7 години, са или в чужбина, или другаде в България. Едно е сигурно: те ще тръгнат на училище другаде, а не в Русе. 
„Когато обсъждахме приема за първи клас за тази година, аз настоях да планираме общо 49 паралелки за Русе. И това не беше прието с ентусиазъм. Но ето че и предвидените „редуцирани“ 1084 места в тези паралелки не могат да се запълнят, а 4 от паралелките отпадат“, казва Росица Георгиева.
Безрадостните тенденции Малката Виена да става все по-малка водят към още по-безрадостни прогнози. Ако населението на града продължи да се изнася оттук със същите или подобни темпове, страшно е да се помисли колко от първокласниците, които наесен ще тръгнат на училище, ще останат да завършат тук седми клас и ще продължат да учат в русенските гимназии, коментира Георгиева. При устойчивост на напускането на младите семейства заедно с децата им, ако родените през 2013-а се стопят с още една трета до 2027 година, за гимназиалните паралелки ще останат около 600 момичета и момчета - а това ще бъде истинска катастрофа за русенското средно образование.