Вчера Космическата компания на Илон Мъск – SpaceX, успя да изстреля двама астронавти към Международната космическа станция, записвайки официално името си в историята на космонавтиката, ставайки първата частна организация, извела хора в откритото пространство.

Оказва се, че двама българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса, съобщава „Нова телевизия“.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Драгън. Той е част от компанията на американския милиардер Илън Мъск от 10 години. Роден в България, но от малък живее в САЩ, където завърша университета в Мичиган.

25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от компанията вече 3 години, доктор е по компютърни науки. Баща му - Орлин Велев е известен професор в университета в Северна Каролина. Той коментира, че синът му няма право на интервюта, но двамата се чули след успешното изстрелване на ракетата на SpaceX.