Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че ще отложи срещата на Г-7, която трябваше да се проведе през юни, и покани други страни да се присъединят към срещата, съобщи АФП.

“Нямам усещането, че Г-7 правилно отразява това, което се случва в света. Това е много остаряла група от държави”, каза Тръмп пред репортери на борда на Air Force One.

Той каза, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през есента.

По-рано френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е готов да присъства на срещата на върха на Г-7 в Съединените щати, ако дойдат всички останали участници, съобщава АФП.

“За редовния формат на Г-7 е необходимо присъствието на всички. Президентът на републиката е готов”, цитира агенцията, заявлението от Елисейския дворец.

Преди неговото изявление вестник „Политико“, позовавайки се на германското правителство, съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел все още не се е съгласила да участва лично в срещата на върха на Г-7, която бе предложена от американския президент и организатор на срещата Доналд Тръмп.

В изявление на Елисейския дворец се отбелязва, че “присъствието на канцлера и единството на европейците е важно”.

“Това също трябва да бъде момент на солидарност и действия в критичен международен момент. Следователно ние очакваме кога председателстващите в Г-7 в САЩ ще определят намеренията си”, се казва още в съобщението.

Преди да отмени срещата, Тръмп написа в „Туитър“, че иска да бъде домакин на редовната среща на върха „на планираните или близки до тях дати“, въпреки пандемията от коронавирус. Първоначално бе планирано срещата на върха да се проведе на 10-12 юни. По-късно Белият дом допусна, че срещата на върха може да се проведе до края на месеца.