В понеделник, 1 юни, Община Русе и Общински детски център за култура и изкуство са подготвили празнично настроение за малки и големи послучай Деня на детето.

Пъстрото „Приказно камионче“ ще озвучи Главната улица на града с детски песни и приказки, а децата ще видят любимите си приказни герои Снежанка, Червената Шапчица и Пипи Дългото чорапче, които ще увлекат всички минувачи в своето пъстро приказно пътешествие.

Началото ще бъде в 10:30 ч. в Парка на младежта, като след кратко представление с приказни герои и балони, камиончето ще тръгне към площада пред Съдебната палата и площада пред Общината, за да завърши своето приключение на пл. „Александър Батенберг“. На четирите локации децата ще слушат приказки и ще могат да се снимат и забавляват с приказните герои.

„Приказното камионче“ е реализирано от Община Русе и Общински детски център за култура и изкуство по идея и с участието на актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Евгения Явашева. В детските забавления ще й партнират актьорите от Държавен куклен театър – Русе – Йоланда Михайлова, Мартин Маринов, както и актрисата от ДТ „С. Огнянов“ Кристиана Ценкова. Сценограф на пътуващото камионче е Лиляна Василева.

Мобилността на събитието ще ограничи струпването на публика и ще осигури спазването на препоръчаните противоепидемични мерки.

Също на 1 юни, Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще направи „Палитра от детски усмивки“. От 14:00 часа пред Доходното здание ще бъдат връчени подаръци на 12 деца от русенските основни училища, училището в кв. Долапите и училището в гр. Мартен, които имат отлични резултати в учебния процес и награди от различни инициативи. В следобедните часове на шест места в града - на пл. „Батенберг“, на пл. „Свобода“ (пред Съдебната палата), в Парка на младежта и в кварталите „Дружба“, „Чародейка“ и „Здравец“ - децата на Русе ще получат и балони, подарък от Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“. Инициативата се реализира със съдействието на доброволци от Младежкия парламент към Общински младежки дом – Русе.