Близо година община Русе се бави да актуализира данъка върху моторните превозни средства във връзка с новия закон от началото на 2019 година и вече има акт на прокуратурата с указание това да се направи, каза на пресконференция вчера кметът Пенчо Милков. 
От четирите подготвени варианта градската управа се е спряла на този, в който доминира екологичната компонента. Така сумите, които ще се събират, ще се покачат с по няколко лева на автомобил, обясни Милков.
Например за един автомобил „Пежо 206“, произведен през 1999 г., досега данъкът е бил 18.10 лева, а ще стане 21.72 лева. Собственик на „Форд Фокус“ от 2005 г. вече ще плаща 39.20 лв. вместо досегашните 35.64 лв. А собственик на „Мечтата на народа“ БМВ 320 от 2009 г. вече ще плаща 120.88 лв. вместо досегашните 115.13 лв., каза Милков. Наредбата ще влезе в сила от 1 януари догодина.
Ако бъде приета наредбата в този вид, Русе ще остане с най-ниски данъци за МПС сред градовете, с които се съпоставяме, каза кметът. Сумата, която ще се прибави към бюджета, ще бъде половин милион лева, вместо 2 млн., заложени в другите варианти. За Русе обаче е изключително важно да дадем превес на екологичния елемент, обясни кметът.
Това било залегнало и в изработката на бъдещата нова организация на паркиране в центъра на града - автомобилите, които не замърсяват околната среда, ще заплащат по-малко.