От 4202 деца, записани в русенските детски градини, имаме декларации за 1629, че биха тръгнали отново, щом отворят врати детските заведения. Това каза вчера зам.кметът Енчо Енчев, като посочи, че бройката прави 38 на сто от записаните. В градините няма да има учебни занятия, а децата само ще бъдат обгрижвани, за да  тръгнат родителите на работа, обясни Енчев след среща с началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и директори на детски градини. Георгиева съобщи, че от Министерството на образованието и науката са предоставени 1025 бързи теста за персонала на градините, като тестването трябва да бъде по желание. До късния следобед вчера не стана ясно каква цена ще обявят лабораториите в Русе, за да извършат тестването. Ще организираме срещи с лабораториите, за да уточним това, каза Енчев. 
По-късно той съобщи, че детските ясли също ще приемат деца от 1 юни. До вчера са постъпили 382 заявления от родители, като това е малко повече от половината от посещаващите ясли русенчета, които са 679. 
Пак вчера стана ясно, че от 22 май до вчера са подадени 936 заявления за записване на русенчета в първи клас. Общо децата от четвъртите групи в детските градини в общината са 1041. В същото време върви и приемът на деца в детските градини. До този момент са подадени 822 заявления, а местата в детските заведения са около 1200, уточни Енчев.