От 1 юни се възстановява работата на читалнята на Държавния архив в Русе, съобщи началникът на хранилището Стефка Маринова. 
Желаещите да работят с архивни документи в читалнята, ще трябва да спазват определени изисквания. Те трябва да заявяват предварително намерението си да посетят ДА, като съобщят това на адрес: [email protected] или на телефони: 082/841 868; 082/841 866; 082/841 867; 0888/668-124. 
В залата ще бъдат осигурени две работни места за ползване на документи, като разстоянието между тях ще бъде от два метра, а за справки посетителите ще могат да влизат по един, останалите ще изчакват в коридора. Читателите ще трябва да си носят маска и ръкавици, добре е също да имат и своя химикалка за попълване на формуляри и за подписи в регистрите. 
Излишно е да споменаваме, че хора с температура над 37 градуса по Целзий няма да се допускат в читалнята, както и че поемаме ангажимент да проветряваме редовно помещението и да го дезинфекцираме, каза Стефка Маринова. Всички използвани от един посетител архивни документи, включително и книги от библиотеката, ще се отделят в отделно помещение за „книжна карантина“ от 72 часа, преди да могат да се ползват от друг читател, добави тя.