35-ите награди „Русе“ бяха връчени на новите им 15 носители по време на церемония в зала „Европа“, която се проведе за първи път онлайн. Поради мерките, които продължават да действат за ограничаване на разпространението на коронавируса, за тържеството бяха поканени само номинираните за наградата и официалните лица, които са ангажирани с определянето на носителите и със самото връчване. Все пак в залата имаше и доста приятели и почитатели на някои от наградените, други пък очакваха пред Доходното здание новите носители на приза, за да ги поздравят. 
Тази година за първи път цялата церемония бе излъчена на живо в ютюб канала „Култура Русе“ и на фейсбук страницата на Арена Медиа, които бяха поели цялостната подготовка на събитието, сценария, воденето, заснемането. 
Кметът обяви новите носители на статуетката, изработена от скулптора Георги Радулов, които получават приза за заслуги в областта на културата и изкуството. Индивидуални награди получиха сопраното Виолета Шаханова, аерофотографът Явор Мичев, реставраторът Ясен Янков, журналистът Пламен Калинов. За цялостен принос бяха връчени две награди „Русе“ - на директора на Историческия музей проф.д-р Николай Ненов и на актьора Косьо Станев, който поздрави всички, в това число и младите си колеги, с многозначителен стих на Добромир Тонев: „Колхида може би не съществува. Но - тихо! - да не чуе екипажът“. В категорията „Творчески екип или културна организация“ също бяха дадени две награди - на Регионалния телевизионен център и за празнуващото 60-годишен юбилей Национално училище по изкуствата. А докато се връчваха наградите, грамотите и букетите на творците, гледанията на церемонията в ютюб се удвоиха. 
Наградата „Млад творец“, която се дава в памет на актьорите от русенския театър Яна и Георги Стефанови бе получена от абитуриентката от НУИ, талантливата цигуларка Виктория Даскалова. Нейно изпълнение запълни паузата между двата раздела на призовете и след  прекрасните звуци на цигулката председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев пристъпи към връчването на призовете за образование. 
Младата цигуларка не успя да си седне на мястото, защото на сцената я извика следващата наградена - Павлинка Памукова, главен учител в детска градина „Русалка“. „Тя е наша възпитаничка, каза развълнувана Памукова и напук на всички противоепидемични мерки притисна в прегръдките си младото момиче. Приз „Русе бе връчен на преподавателката по обществени науки в Дойче шуле Сияна Мандажиева, както и на екипите на детска градина „Иглика“ и на Професионална гимназия по туризъм“. Когато сме на многобройните състезания, където участваме, ни наричат не по името на училището, а така: „Здравейте, Русе!“, „Готови ли сте, Русе?“, „Браво, Русе!“. Затова тази награда ни радва много - тя ни идентифицира още веднъж с града, с който се гордеем“, каза директорката на ПГТ Ренета Вълева. 
Награда „Русе“ в раздела „Висше образование“ бяха дадени на доц.инж.Георги Христов, проф.Владимир Чуков и ректора проф.Христо Белоев, който получи колективния приз за 75-годишнината на Русенския университет. 
По традиция в празничната церемония бе включено и отличаването на младежи със званието „Студент на годината“. Тази година го получиха студентите от Русенския университет Александра Клименко, 3 курс в специалност „Финансова математика“, и Калоян Тодоров, 4 курс в специалност „Аграрно инженерство“.