Оживени дебати и потоци от красноречие предизвика на вчерашното заседание на Общинския съвет внесеното от кметската управа предложение предприятието „Общински автотранспорт“ да получи заем от 250 000 лева, с които да покрие текущите задължения на дружеството. 
Докладната записка отключи купища въпроси на общинските съветници. От „Защо не заработи новата транспортна схема от 1 януари тази година“ на Алисе Муртезова, през „Какви са заплатите на администрацията и на шофьорите в дружеството?“ и „Какъв опит има управителят на „Общински транспорт“?“ на Деан Недков до „Има ли увеличение на щата и трансформира ли се 1 длъжност в 3 такива?“ на Станимир Станчев. 
Зам.-кметът Димитър Недев обясни, че новата транспортна схема няма как да заработи, тъй като за нея „са необходими 150 превозни средства, каквито няма“. Той посочи, че първоначалното искане на транспортната фирма е било за 650 хиляди лв., но след разговори и анализи сумата е редуцирана. Ние също ще помогнем, увери Недев и съобщи, че всички автомобили на Общината и на общинските дружества ще се ремонтират вече в „Общински транспорт“. 
Управителят на предприятието Александър Георгиев отговори, че средната брутна заплата на шофьор е около 1200 лева месечно, като при необходими 56 шофьори там работят 50-51 души. Колкото до своя опит, той обясни, че преди да стане шеф на дружеството, 4 години е бил директор на Общинска банка клон Русе. Към 30 март прогнозираният дефицит до края на годината беше 850 хиляди лева, но след това приходите паднаха драматично - с около 70 на сто, и това коригира прогнозата ни до над 1 млн лева, добави Георгиев. Само текущите задължения на дружеството възлизали на въпросните 250 хиляди. Парите, които ще ни дадете, аз ще ги изхарча точно за един ден - ще платя данъци, осигуровки и заплати, каза Георгиев.
Последва дискусия, пълна с обвинения кой е довел евреите от „ЕГГЕД“ в Русе, кой е продал автогарите, кой е предприел въвеждането на схемата за интегрирания градски транспорт, за да се усвоят едни евросредства и кой е купил возилата „трета ръка“, които сега кръстосват русенските улици. 
„Публичният градски транспорт бил от бараки - ами така са, вие ги докарахте, след 8 години управление и 2 години преди това в мнозинство в ОбС“, не издържа и кметът Пенчо Милков и репликира обвиненията на съветници от ГЕРБ. 
Потънахме в някакви дълбоки спомени, а човекът иска 250 хиляди лева, ние сме управлявали лошо, тука сме на една празна поляна, имам чувството, че сме в Историческия музей, коментира язвително Орлин Дяков. 
Накрая д-р Теодора Константинова призова: „Приятно съм изненадана от огромната активност на общинските съветници. Тук има хора, които помнят 4 мандата, те още нямат деменция. Но аз предлагам да приключим дебатите“.
Подкрепи я проф.Христо Белоев: „Защо правим комисии - не се ли казват там тези неща?! Или искаме някой да ни гледа, като ни предават по телевизиите?!“. 
И след това тихо и мирно, с преобладаващо мнозинство съветниците гласуваха исканите от „Общински транспорт“ 250 хиляди лева. А обещаните някога нови возила по европейски стандарт продължават да обитават Острова на мечтите.