Получихме официален отказ Русе да има мобилна станция за измерване чистотата на въздуха. Затова попитах министъра на околната среда и водите с какво държавата помага за справяне с най-тежкия проблем на Русе, съобщи кметът Пенчо Милков на заседанието на Общинския съвет. Изказването му дойде във връзка с проект, за който Общината поиска съгласие от съветниците да кандидатства.
„За пореден път виждаме предложение на половин страничка. От него става ясно, че 6 служители от отдел „Екология“ ще се обучават за половин милион лева. А в предизборната си кампания кметът Милков говореше, че има ясна концепция и ще предприеме първи стъпки за решаване на проблема с чистотата на въздуха. За 6 месеца управление това ли са първите стъпки?!“, коментира зам.-председателят на съвета от ГЕРБ Наталия Кръстева. 
Милков заяви, че изказването е недобронамерено и проектът предвижда и инвестиционни мерки, а не само обучение. „Лично съм проверявал предприятията, за които има данни, че замърсяват. Това, което обещах, ще се случи през тази година. В момента се прави инвентаризация на промишлеността в Русе“, обясни Милков.