С около 6 милиона лева са спаднали приходите в Общината към 30 април в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи кметът Пенчо Милков в началото на заседанието на Общинския съвет вчера. Така той спази обещанието си на всяка сесия да предоставя информация какво е отражението на пандемията с коронавируса върху бюджета на общината. 
Местните приходи са 44 млн. лева от рамката на общия бюджет от 133 млн. лева, каза Милков. И поясни, че намалението на данъчните приходи е с близо 4,5 млн. лева, а от неданъчните - услуги, билети, паркинги и пр., са 1,5 млн. лева. С 46% намаляват приходите от ползването на тротоари и площи, тъй като възстановяваме парите, дадени от наематели предварително, посочи кметът.

Според него няма как щетите за общинския бюджет да бъдат изцяло компенсирани. Той очаква неданъчните приходи да отбележат съществено намаление и през май и юни. Пенчо Милков е на мнение, че парите, които се дължат за такса „Смет“ биха могли да се съберат, ако се приложи повече настойчивост. Той и хората от екипа му са обезпокоени, че е под въпрос и целта приходите от продажба на собственост да достигнат 1.44 млн. лева. 
Предприемаме ред рестриктивни мерки, каза кметът, като посочи, че ще се засили контролът върху плащането на таксите за домашните любимци, най-вече за кучетата. От таксите, които събираме, излиза, че домашните кучета в Русе са 100, а то не е така, добави той. 
Предстои също паркирането в платените зони в града да става само с SMS. На паркиралите неправилно автомобили ще бъдат поставяни скоби, а репатриращият автомобил ще отстранява само тези, които са спрели така, че застрашават движението.