Грабващ видеоклип - поздрав за празника 24 май, е подготвил екипът на БНТ Русе. В него известни русенци рецитират 14-те куплета на химна на българската просвета, написан не другаде, а именно в русенската Мъжка гимназия от Стоян Михайловски. Учителят по френски език, пламенният публицист, талантливият писател, когото днес потомците познават като един от най-добрите родни баснописци, написва своето вълнуващо стихотворение на „15 априлий 1882 година“. А от 1901 година ученици и учители запяват стихотворението по съчинената от Панайот Пипков мелодия, превръщайки песента във всебългарски химн. 
Решихме да направим един нетрадиционен поздрав, който да отправим най-вече към преподаватели и хора на образованието и науката, които са ни гостували в нашето предаване „Знание.бг“, и така да им се отблагодарим за партньорството, каза директорът на БНТ Русе Калчо Петков. Така точно за един-единствен ден екипите на центъра успяват да заснемат 14-те рецитатори, да монтират и да завършат клипа.
Първия куплет рецитира ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев, втория - началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, третия - зам.-кметът по образование и култура Енчо Енчев. Следващите строфи декламират с чувство школски директори, застанали пред сградите на своите училища. Това са Добромира Николова на СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“, Галин Ганчев на „Васил Левски“, Гергана Григорова на „Васил Априлов“, Мария Димитрова на „Братя Миладинови“, Маргарита Янакиева на Английската гимназия, Станислав Георгиев на „Възраждане“, Галина Бобева на Математическа гимназия „Баба Тонка“, Емил Тюлеков на „Никола Обретенов“, Диляна Тачева на „Ангел Кънчев“, Юлиян Илиев на „Тома Кърджиев“ и Снежана Димова на „Олимпи Панов“. 
Клипът започва с архивни снимки на тетрадки и учебници от по-миналия век, с фотографии на гимназистки от началото на 20 век, които носят цветя да обкичат портретите на светите просветители Кирил и Методий, а след тях идват фотоси със съвременни празненства на 24 май на русенския площад. Финалът е с дефиле от празника, водено от Духовия оркестър. 
Направихме клипа безвъзмездно и го подаряваме на Общината - тя да реши по какъв начин да поздрави с него русенските представители на образованието, науката и културата, каза Калчо Петков. Самият тв център включва оригиналната вдъхновена честитка в програмата на БНТ 1 на самия 24 май. Директори и ръководители от Русе ще поздравят цялата страна с пълния текст на „Върви, народи възродени“ в предаването „Библиотеката“ в неделя от 13 часа. В навечерието на Деня на славянската писменост и култура видеопоздравът ще може да се види и на сайта на общината, и в Ютюб канала за русенска култура, каза зам.-кметът Енчо Енчев.