Наложително ли е било отрязването на гърдата на 28-годишна пациентка, или лекарите е трябвало да предпочетат щадяща алтернатива, и то след като извървят пътя на разписаните процедури и изследвания? По тези въпроси се очаква да се произнесе състав на Окръжния съд до месец по дело, което младата жена заведе срещу УМБАЛ „Канев“ с обвинението, че е била подложена на драстичната операция прибързано и ненужно. Исканото от нея обезщетение е 50 000 лева. 
Според Милица А. малко след като напипала бучка в гърдата си, била извикана на преглед, а след това и на операция за нейното отстраняване в началото на 2018 година. Още на операционната маса обаче й съобщили, че новините не са добри, открит е инвазивен карцином и трябва час по-скоро да й се премахне гърдата, като това можело да се извърши на момента. Макар да била в шок и нестихващи сълзи, в нея отеквали думите на медиците, че няма смисъл да се бави с решението си, и приела да й се извърши мастектомията. После обаче разбрала от проследяващи я лекари, че тежката процедура е била направена напразно и ненужно е осакатила младото й тяло. Отделно други лаборатории не открили ракови клетки в пробата й.
Вчера в съдебна зала бе изслушана и приета експертиза на две професорки от варненската Университетска болница „Света Марина“, които посочиха, че с всеки пациент се действа индивидуално и лекарят решава какви действия да предприеме.
В същото време от медицинската документация става ясно, че от пациентката нито е вземана биопсия, нито й е правена хистология, не е свикан и онкокомитет от различни специалисти, който трябва да реши какви действия да се предприемат, посочват Милица и адвокатът й. 
„Тази радикална хирургическа интервенция за отстраняване на гърдата е все едно да ударите мравка с каменарски чук, а след това за всеки случай да хвърлите и две гранати“, прави аналог адвокатът на младата пациентка Анатоли Казаков, като цитира решение на Върховния касационен съд по идентичен казус. Той е категоричен, че Милица е била подложена на свръхлечение, което се отличава с прибързаност и прекаленост.