Германското правителство забрани днес използването на подизпълнители в месарската индустрия след серия от зарази с Covid-19 в кланици, които основно засегнаха чужди работници, предаде АФП.

„Време е да се прочисти секторът“, каза министърът на труда Хубертус Хайл, след като кабинетът на канцлера Ангела Меркел прие по-стриктни регулации.

От 1 януари 2021 г. кланици и месопреработвателни заводи ще трябва директно да наемат своите работници.

Така се слага край на противоречивата практика да се разчита на подизпълнители да осигуряват работна ръка от чужбина, често пъти от България и Румъния, отбелязва АФП.

Нейни критици отдавна посочват, че вносните работници са платени по-ниско и са уязвими за различни злоупотреби. Самият Хайл нарече тази система „нечестна“.

Решението бе взето след растящо безпокойство заради огнища на коронавируса в няколко германски кланици, което предизвика нови проверки за условията на труд.

В една от кланиците в северозападно предградие на Косфелд бяха установени над 260 позитивни случая на Covid-19 сред работници. Повечето от тях бяха от Източна Европа и живееха в общи помещения – обичайна практика за работници, наети от подизпълнители.

В още две кланици – едната в провинция Шлезвиг-Холщайн, другата в Долна Саксония, бе съобщено за по над 100 заразени с коронавируса.

Месопреработвателната индустрия е важна за нашата страна… Но не може да има толерантност за бизнес модел, който с охота приема експлоатацията и разпространението на пандемии“, каза министър Хейл.

Като част от пакета с мерки, правителството постигна съгласие за „масирани“ здравни и трудови инспекции в кланиците и месопреработвателните предприятия.

Освен това работодателите ще трябва да предоставят на местните власти информация за мястото на отсядане на чуждестранните работници, за да може по-лесно да бъдат открити хора, влезли в контакт със заразено лице.

А властите ще трябва да положат повече усилия за образоване на чуждите работници за правата им според германските закони, добави Хайл.

Работодатели, които нарушат новите разпоредби подлежат на глоба до 30 000 евро, което е два пъти повече от досега.

Асоциацията на германската месопреработвателна индустрия реагира, като предупреди, че подизпълнители са необходими, за да бъдат открити чужди работници за позиции, които трудно биха били запълнени от Германия.

„Много от месопреработвателните дейности може сега да се преместят в чужбина“, каза шефът на асоциацията Хайке Харстик.

Профсъюзите обаче приветстваха решението, като един от тях нарече системата с подизпълнители „организирана безотговорност“, а друг – че най-накрая се слага края на „нечовешки и престъпни“ условия в тази индустрия.