160 000 лева повече сметки за ток е платила само за  месеците март и април Община Русе. За нас това е кощунство, тъй като сумата е прекалено голяма. Още през февруари е трябвало да се сключи договор с доставчик на електрическа енергия, като обществена поръчка е обявена през декември, но това не е направено. Заради всичко това Общината плаща двойно и тройно повече за ток в последните месеци, което в условията на криза е недопустимо. Отделно, застрашава селата да останат на тъмно, тъй като нямат резерви в бюджетите си за по-високите сметки. Защо и по какви причини се е стигнало до тези излишни харчове, ще бъде най-важното питане от страна на ГЕРБ на предстоящата в четвъртък сесия, анонсираха председателят на групата Бедрос Пехливанян и съветникът Светлозар Симеонов.
А до този момент се стига, тъй като Общината, като юридическо лице, ползва и плаща ток по различна процедура от тази на домакинствата и физическите абонати. Чрез обществена поръчка се договарят цените за електричество, което се потребява основно в сградите на общинската администрация, общинските предприятия и от уличното осветление.
„Това е въпрос от вече 3-4 месеца, от който косвено ще са потърпевши нашите съграждани, дали заради нехайство или по някакви други причини, заради които Общината не се е договорила на свободния пазар за доставка на ел.енергия и сега плаща на почти тройна цена“, коментира Пехливанян. 
„Старата цена, валидна до края на февруари, е била 82 лева на мегават. През март, заради липса на избор на доставчик, тя е станала 163 лева, а за април - 173 лева. За май също няма доставчик по неведоми причини. Така за март Общината е платила 77 000 лева повече, а за април - 86 000 лева повече“, посочи Симеонов.
От ГЕРБ очакват Общината да им отговори и какво е развитието на мащабния проект за подмяна на средствата за градския транспорт за над 43 милиона лева.
„Чужденците се снимат с тези музейни експонати, които се движат по улиците, а все пак живеем в 21 век и подобен автотранспорт не прилича на града ни“, коментира Пехливанян.
Председателят на групата на ГЕРБ изрази мнение и по въпроса за финансово подпомагане на футболния клуб „Дунав“. По негови думи, част от колегите му считали, че предложената сума от 90 000 лева е недостатъчна и директно праща отбора не в Б, а във В група, а според други е подходящо средствата да се насочат към други сфери. Самият Пехливанян посочи, че в крайна сметка футболът трябва да се подкрепя.
Останалите питания на групата съветници са свързани с избуялите треви и храсти, които спорят тях са гостоприемни за развъждане на различна флора и фауна, графикът за миене на улиците и структурата на Общината.