Чешмата в градската градина пред хотел „Дунав“ отново стана жертва на вандализъм, съобщават от Община Русе, като посочват, че група деца на 11-12 години са откъртили горната част на съоръжението в събота, което е довело до скъсване на маркуч и теч на голямо количество вода. В подкрепа на информацията бе изпратен и видеоклип от общинските камери, които са заснели как е станало всичко. Вчера чешмичката все още не работеше, а бе увита в дежурния след такива инциденти черен найлон, видя „Утро“.
Разпространеното видео предизвика разнопосочни коментари от родители в интернет, като надделя виждането, че децата са проявили любопитство защо чешмата се клати и са потърсили причината за това необичайно нейно състояние. Хората обърнаха внимание, че е чист късмет, че никое от децата не е пострадало при падане на тежката каменна мида, която се е откъртила, без да й е упражнена особена сила. Още повече, че след като част от чешмата е паднала, петте момчета са останали на място, вероятно изненадани от как лесно се е отчупила. 
В крайна сметка от Общината посочват, че са установили самоличността на децата и ще се иска  родителите им да покрият разноските покрай нанесените щети. 
„Разходите за ремонти ощетяват местната хазна. Преди няколко седмици беше обновен сухият фонтан пред Операта, като ремонтът струваше над 15 000 лева. Настилките бяха разрушени основно от деца и младежи, които карат тротинетки и скейтбордове там“, съобщават още от местната власт.