Моля ви, отложете всички ваши празнувания и масови приятелски сбирки за след 3 юни! С този апел се обърна към представителите на всички гимназии в Русе и в Две могили началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Вчера тя и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев поканиха 22-ата абитуриенти на специална среща, поводът за която беше съботното шествие на зрелостници по русенските улици. Прекрасно разбираме, че искате и имате право да празнувате, но го направете, след като минат зрелостните изпити, помоли Георгиева. Ако шансът не е на ваша страна и се окажете контактни на заразен с коронавирус, тогава ще се наложи да останете под карантина и няма да се явите на матурите на 1 и 3 юни, а чак през август, обясни тя. Георгиева каза, че в събота е била на площада по време на шествието на абитуриентите и е истински притеснена, че заради техните спонтанни пориви и емоции, прегръдки и целувки,  може да се провали дипломирането на някои зрелостници. 
Същия апел настойчиво отправи и Иво Пазарджиев. Имате пълното право да празнувате и аз изцяло съм на ваша страна, но ви моля да отложите това, за да не се вкарате във филм, в който аз сам се вкарах преди два месеца, каза Пазарджиев. И разказа, че докато карал ски с приятели в Австрия, се оказало, че първите случаи на коронавирус у нас вече са факт. И като се върнах, сам се поставих под карантина, повярвайте ми, никак не е приятно 14 дни да не излизаш от вкъщи, призна председателят на ОбС. Изчакайте малко с празненствата, като минат зрелостните изпити, празнувайте щуро и на воля, посъветва той абитуриентите. И отправи още една молба: да се въздържат да карат коли, докато купонясват. За части от секундата животът ви може да се промени необратимо - така че заложете на такситата, които в Русе не са никак скъпи, или просто изпратете своята девойка пешком и така удължете удоволствието, добави Пазарджиев. 
Той връчи на своите млади гости поздравителни адреси до абитуриентите от всички русенски гимназии. Раздаде им и по една визитка, за да се обръщат към него с различни проблеми, които той ще помага да бъдат разрешени. Вие, младите хора на Русе, сте много важни за града - и аз се надявам, докато завършите висшето си образование, вече да няма нужда да ви убеждаваме да се върнете тук, а сами да го направите, каза той.