Кучето ви е на седем или осем месеца и изведнъж вече не ви слуша, освен това, когато го повикате, то ви гледа предизвикателно и тича в обратна посока? Рядко има собственици, които не са преживели това и учените съветват да не се притеснявате – кучето е в пубертет! Да, правилно прочетохте – ново проучване установява, че те също преминават през този толкова критичен за юношите период.

То подкрепя експертните препоръки да се изчака този период да изтече. Според учените, кучетата преминават през много чувствителен период в началото на пубертета, който ги кара да се държат точно като хората.

„Собствениците на кучета знаят от опит, че поведението им в юношеска възраст е различно от поведението на малки и възрастни кучета“, казва Барбара Смутс от университета в Мичиган.

Кученцата се привързват към хората като деца. “Но собствениците често се чувстват безсилни, когато те достигнат юношеска възраст, а за повечето кучета това е около осемте им месеца”, казва Люси Ашер от университета в Нюкасъл, която ръководи изследването, публикувано в Biology Letters.

Също като тийнейджърите, чиито тела са пълни с хормони и чийто мозък претърпява големи промени, кучетата в юношеска възраст могат да спрат да слушат стопаните си.

А собствениците реагират по различни начини, казва Ашер. Някои наказват кученцата, други ги игнорират, а трети дори се отървават от тях. Според американските приюти за животни, точно в тази възраст кучетата стават техни обитатели.

За да определи как пубертетът променя поведението на кучето, изследователският екип е наблюдавал растежа на 70 женски овчарки, златни ретривъри и лабрадори, обучавани за потенциални кучета-водачи.

Кученцата се оценявали по това колко са привързани или изискват внимание от полагащия грижи за тях, като например сядане до човек или показване на силни чувства, както и по признаците на страдание от раздяла, като треперене. Подобно поведение показва тревожност и страх.

Кучета с по-високи степени на двата критерия са влезли по-рано в пубертета – на около пет месеца – в сравнение с тези с по-ниски степени, които са влезли в пубертета на около осем месеца.

Изследвания върху хора показват, че младите момичета с лоши отношения с родителите си влизат в пубертета по-рано. Следователно, както и при хората, кучетата с лоши грижи проявяват отклонения в репродуктивното си развитие.

“Това е интересно откритие”, каза Смутс.

За да изпробват послушанието им, учените тествали кучетата първо на възраст пет месеца, а след това, когато са били на осем месеца. Кучетата били инструктирани да седят “неотменно” до своите пазители и до непознати.

Всички кученца в предпубертетна фаза бързо се подчинили и на двете лица, но когато достигнали пубертета, те многократно отказвали да следват стопанина си, за това пък били готови да се подчинят на непознатия. Кучета, които не били здраво привързани към своя стопанин, били още по-склонни да следват заповедта на непознатия. Точно като тийнейджъри.

Фазата на пубертета при кучета изглежда различна и според проучване, проведено с 285 кучета-водачи, преминалите го могат да бъдат по-лесно обучени да водят от тези в пубертета.

Учените посочват, че поради своята прилика с тийнейджърите, кучетата в юношеска възраст биха могли да послужат като модели за изследване на човека.