Китайският посланик в Израел Ду Вей беше открит мъртъв тази сутрин в апартамента си в Херцлия. Той беше на 58 години.

Дипломатът бе намерен мъртъв в леглото си от своя помощник. Въпреки че причината за смъртта все още не е разкрита, източници твърдят, че той е получил инфаркт през нощта.

Ду Вей бе назначен за посланик през февруари, в средата на пандемията от коронавирус. Преди това е бил посланик на Китай в Украйна от 2016 до 2019 година.

Той оставя съпруга и син, и двамата извън страната.

Ду публикува послание за насърчаване на израелците малко след като зае поста, което беше публикувано на официалната страница на китайското посолство във Фейсбук. “Светът е изправен пред голямото предизвикателство на пандемията и Израел е засегнат”, се казва в изявлението. “Израелският народ предложи ценна подкрепа на Китай по време на огнището…, сега ние искаме да ви дадем нашата подкрепа в битката срещу болестта.”

В петък той публикува съобщение на сайта на китайското посолство, в което отхвърли обвиненията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за прикриване на случаи на коронавирус.

Ръководителят на китайското посолство заяви, че Помпео от години заклеймява китайските продукти, инвестиции и хора като риск за сигурността, без да представя никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

„Ние вярваме, че нашите еврейски приятели не само са способни да победят коронавируса, но и „политическия вирус“, и избират начина на действие, който най-добре служи на техните интереси“, се казва в изявлението.