Лекар от детското отделение на разградската болница е с COVID-19. При направен PCR тест медикът е дал положителна проба. Това каза на пресконференция д-р Ася Генева, директор на Регионалната здравна инспекция в Разград, съобщи БГНЕС.

Докторът е в стабилно състояние, лекува се е у дома и е под 28-днев на карантина, допълни Генева. Тя добави, че 10 са заразените хора с коронавирус в Разградска област.

Петима от тях са от Ясеновец и четирима от Бърдоква. Един от случаите се води от Националния оперативен щаб в Русе, тъй като е хоспитализиран в болница в крайдунавския град и му е взета проба от там, уточни тя. Генева заяви, че той е постоянен жител на село Ясеновец и епидемиологичното проучване за контактните му лица е водено от РЗИ - Разград.

От началото на извънредното положение до 08:00 часа тази сутрин РСR- тестовете в лабораторията във Варна от Разград са 68, а направените в разградската лаборатория са 223. Тя е лицензирана и в нея може да се изследва всеки, който пожелае, бе съобщено на пресконференцията.

Резултатите на разградската лаборатория от PCR-тестовете вече са меродавни и не се налага да се изпращат проби за потвърждаване в други лаборатории, тъй като вече има засечени и потвърдени 5 положителни теста за COVID-19.