Модерен преносим апарат за бронхоскопии на стойност 22 000 лева получи вчера Белодробната болница в Русе. Парите са събрани от Ротари клуб и Лайънс клуб, а дарението, което бе обявено в средата на април, бе връчено на управителя на здравното заведение д-р Светослав Дачев от председателя на Ротари клуб Русе Владо Владов.
Стойността на цялото дарение е 25 000 лева. Заедно с новата техника са поръчани предпазни облекла и маски за 3000 лева.
Този бронхоскоп е много по-различен от използвания досега и има широка гама диагностични и терапевтични функции, обясни началникът на Пневмологичното отделение в болницата д-р Христо Метев, който вчера направи първата бронхоскопия с новата техника.
Сред важните възможности на апарата е визуалната оценка на състоянието на белите дробове, вземане на биопсии и изваждане на чужди тела от белите дробове. С него пулмологичните грижи в Русе преминават на ново ниво, а бронхоскопистите д-р Метев и д-р Димитър Гетов ще могат да лекуват и пациенти в болниците „Канев“ и „Медика Русе“.
В болницата има стационарен апарат, с който досега правехме по 400 бронхоскопии годишно, които нареждаха Белодробната болница в Русе на едно от челните места в страната по обем дейности. Сега апаратите стават два, което ще ни даде възможност да лекуваме много повече русенци, посочи д-р Дачев. Той благодари на клубовете за бързата организация за закупуване на този апарат, както и на други русенци, които са дарили общо 50 000 лева на болницата.
Тази година аз съм президент на „Ротари клуб Русе“ и след като получих молбата за закупуване на този апарат от зам.-кмета Златомира Стефанова, веднага организирах всички неправителствени организации в града да помогнем на Белодробната болница. Така за много кратко време всички ние събрахме нужните пари, каза Владо Владов.