Намаляването на ДДС за заведенията от 20 на 9% ще се усети веднага от клиентите, като ефектът ще се изрази не само в по-ниски цени, но и в подобряване на предлаганите продукти, заяви за „Утро“ председателят на браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.
„Нашата национална асоциация на хотелиерите и ресторантьорите всъщност настояваше ДДС да се намали на 5% за всички храни, което би имало незабавен ефект върху всички в страната. Частичната отстъпка за заведенията все пак ще направи туризма ни по-конкурентен, тъй като сме заобиколени с държави с по-нисък ДДС за храните или за туристическия бранш“, посочи Иванчев.  

„В заведения за бързо хранене, в барчета и други, където се предлагат фиксирани продукти, цените ще паднат веднага. Някои ресторанти обаче ще предпочетат не да намалят цената с 11%, а да предложат допълнителен продукт. Например вместо едно зелено листо, ще сложат няколко чери доматчета, към бирата ще добавят чипс, картофите без сирене ще станат със сирене“, председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.
Според него дори тази значителна отстъпка за бранша няма да може да напълни заведенията и добрите времена отпреди кризата няма скоро да се върнат.
Хората са още плахи, идват и си поръчват едно кафе или бира. Карантинният период си важи, вътрешните зали, дори да се отворят, ще бъдат с 30% капацитет, няма как да се съберат големи маси дори за тези, които имат възможност. А много хора внимават да не нарушат бюджета си, тъй като доходите в много семейства са намалели, обясни Иванчев.