„Това е Лхотце, не знам как точно се озовах тук... Много препятствия се изправиха срещу мен... Тази експедиция... Някак се получи всичко... Тука това е Еверест... Там се качват... днес е 16 май... Качих се 10.30... Оохх.. Така... изглеждам... - с друга пухенка... Нямам българско знаме... Вятърът го отнесе ... Това е“.
Това са последните думи от последното видео, част от тях на фона на заснетия като по чудо без мъгли Еверест, на русенския алпинист Иван Томов, който на 17 май миналата година загина под третия си покорен осемхилядник - Лхотце. Гласът му е сипкав и неузнаваем, личи, че е уморен, говори на пресекулки, но липсата на кислород в разредения въздух на покрива на Хималаите не е замъглила възприятията му, както често се случва със стигналите до тези височини алпинисти. Ден по-рано 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. При това го стори с екипировка назаем, след като ураганни ветрове отнесоха палатката му преди атаката.
Лхотце беше третият осемхилядник за Иван. Двамата с рускинята Анастасия Рунова изкачиха върха, но са се забавили при спускането и едва вечерта са достигнали Лагер 4. От фирмата организатор „Чатурс Трекс & Експедишънс“ изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, който да посрещне двамата. На сутринта алпинистът е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон е починал на слизане под лагер 4.
Иван Томов, който написа и засне великолепни репортажи от експедициите си по най-трудните и предизвикателни върхове в света и никога не се отказа да следва мечтите си, посмъртно бе обявен за почетен гражданин на Русе. Отличието получиха родителите му Валентина и Юрий Томови, които предоставиха последния запис от последната експедиция на сина си и от вчера той може да се види на сайта на Общинския съвет https://obs.ruse-bg.eu. Неговата продължителност е само 85 секунди, но въздействието му е разтърсващо. И усилва още повече скръбта от загубата на такъв изключителен човек.