Русенецът Калоян Мънев и състудентът му в Софийския университет Кристиян Вачев се класираха за финала на международния образователен конкурс The next AI Guardians на „Майкрософт“. Отборът на двамата български студенти е сред шестте най-добри тима, преминали успешно през двата кръга на конкурса. Финалът ще се проведе онлайн на 18 юни. Целта на The next AI Guardians е да покаже как чрез изкуствен интелект може да се подобри образованието. Калоян и Кристиян са впечатлили журито с идея за персонализиран подход към обучението, който повишава ефективността и същевременно ангажира ученика по забавен и интерактивен начин.
Техният проект се нарича Leaf /“Листо“/ и може да се определи като Дърво на знанието, което позволява образователните цели да бъдат организирани в клъстери, наречени „възли“. Всяко листо от дървото представлява онлайн материал (видео, статия и т.н.) и ученикът трябва да намери с каква информация да го запълни - както в ежедневието и бъдещия си професионален живот сам избира източниците си на информация. С отговорите на този тест ученикът сам може да установи нивото на придобитите знания от конкретния „възел“, а учителят може да даде насоки за областта, където се забелязват пропуски.
„От малък са ми интересни компютрите, в 7 клас започнах да уча програмиране“, разказва Калоян, който е завършил русенската Математическа гимназия.
За него и за Крис е ценен самият път към финала на конкурса - с опита, който им носи, и с контактите с всички ментори. И двамата възнамеряват да се реализират в България. Калоян смята, че днешният свят предлага възможността да успееш на международно ниво, без да напускаш страната си.
„На мен ми харесва тук, срещнал съм страхотни хора и със сигурност съм научил много, без да ми се налага да добивам опит в чужбина. Вярвам, че човек може да успее навсякъде. Човек не трябва да спира да мисли за образованието, дори след като завърши. Защото в крайна сметка след него идват следващите. Аз лично имам малък брат, който в момента е 7 клас и много бих се радвал нашата работа да успее да мотивира него и всички негови връстници, като всъщност им покаже къде биха им били полезни нещата, които се учат в училище“, казва той.