Ходих да огледам вътрешния двор на училище „Христо Ботев“ - там има чудесни възможности да играем наши постановки на открито, пространството е добро, акустиката е прекрасна. Това каза вчера за „Утро“ директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. Имахме и среща с кмета Пенчо Милков, срещаме разбиране, ще продължим консултациите по тази тема, добави Дяков. И призна, че вижда една пречка: заявлението на министъра на културата Боил Банов, че неговото ведомство няма да плаща хонорари на гостуващи актьори. Ако това условие отпадне, ние ще възстановим някои наши комедийни спектакли и ще ги представим на русенските зрители, каза Дяков. 

Той уточни, че има предвид „Помощ, жена ми е луда“ с Христо Гърбов и „Мъжка задушница“ на Николай Урумов, които към края на юни могат да се изиграят в училищния двор. 
В началото на юни събирам всички колеги, за да обмислим заедно идеите, които имаме, и да подготвим нашите изненади на открито, каза директорът на Кукления театър Теменуга Хараланова. Задължително ще играем навън, под небето - няма земна сила, която да ни спре, колегите вече нямат търпение да подновим работа и да излезем пред нашата публика, каза тя. Искрено се надявам общината в лицето на кмета Пенчо Милков да ни подаде ръка и да ни помогне за обособяване на сцена, където да се развихрим, добави Хараланова. И уточни, че вече са си харесали място за алтернативен „салон“, но предпочита да говори за него, когато бъде ясна датата на първия спектакъл. 
Замислените спектакли на открито ще са още едно доказателство за заслужените отлични оценки, които получават двата театъра. Вчера стана ясно, че „Сава Огнянов“ и куклениците са сред отличниците на Министерство на културата за изминалата 2019 година. 
Театърът получава отлична оценка вече четвърта поредна година. Този път той е поставен на трето място в националната класация с трети резултат - 114 точки от 150 възможни. Начело са Народният театър „Иван Вазов“ и театърът в Пловдив с еднакви 127 точки, следват театър „Българска армия“ и Сатиричният театър с по 118 точки, а след тях е русенският. Така ДТ „Сава Огнянов“ оставя след себе си в графата „Отлична оценка“ авторитетна трупа като „Сфумато“ и колегите си в Търговище и Ямбол. 
Благодаря на всички колеги от театъра за отдадеността и труда, който полагат, за да сме за поредна година сред най-добрите в България, каза директорът Орлин Дяков.
Кукленият театър получава 111 точки по всички показатели, по които Министерството на културата оценява работата през годината. Куклениците са щастливи със своята шестица, която им е трета. И това ги амбицира още повече да търсят пътища, за да осъществят безбройните идеи, които се въртят в главата на всеки от трупата, каза директорът Теменуга Хараланова. Тя благодари на колегите си за всеотдайността и професионализма, за това, че всички са един отбор - отбор на победители. 
Третият държавен културен институт за сценично изкуство в Русе - операта, обаче няма с какво да се поздрави. Тя е класирана на последно място сред сродните музикални театри, като изпада в третата възможна графа „Средна оценка“ /след „отлична“ и „добра“ оценка/ с крайно скромните 60 точки /отново от 150 възможни/. Така оперният театър, който десетилетия наред е бил във възход и предмет на възхита и дори колегиална завист, днес е последен на опашката. 60-те точки са и най-ниският възможен резултат в цялата таблица на министерството за постиженията на институти, създаващи „високо изкуство“. По-ниска е оценката само на държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ - 46 точки, който, както е известно, твори в друга артистична плоскост.

Още шест музея ще посрещат
гости от петък до неделя

Шест музейни обекта ще бъдат отворени в края на седмицата. От петък до неделя ще работят Историческият музей, Екомузеят, Римската крепост Сексагинта Приста и Ивановските скални църкви, а къщите-музеи „Баба Тонка“ и „Захари Стоянов“ ще бъдат отворени в петък и събота, 15 и 16 май. Крепостта Червен работи всеки ден от 9 до 18 ч.
В Историческия музей има две изложби - „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ с колекция сувенирни чинии и „Антропология и фотография. 60 години в 60 снимки“ на доц.Васил Гарнизов, преподавател в Нов български университет. В Екомузея е подредена експозицията „Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в миналото на България“, която представя финландската гледна точка към българския туризъм.