Позатихналите пътни нарушения се отприщиха като мътна вълна след падането на КПП-тата на входовете и изходите на Русе. Това е основният извод от специализираната полицейска акция в региона през уикенда, при която са засечени трима пияни зад волана, четирима дрогирани и 344 шофиращи с висока скорост - 270 българи и 77 чужденци. Към особено арогантните действия спадат и дрифтове с БМВ в широкия център на Русе. За липса на „Гражданска отговорност“, неправилно изпреварване, неизползване на предпазни колани и отнемане на предимство на автомобили и пешеходци с фишове и актове са наказани над 150 шофьори. 

По-фрапиращите случаи, на които са се натъкнали служители на КАТ в града, са в нощта срещу петък, когато шофьор на „Ауди Олроуд“ не спрял на вдигната палка на пресечката между улиците „19 февруари“ и „Николаевска“. Униформените тръгнали след беглеца, който на кръстовището между „Цар Самуил“ и „Драган Цанков“ се отклонил вдясно, минал през бордюра и се забил в бетонна стена. 34-годишният водач бил измъкнат от колата и изпробван за алкохол и дрога, като уредите отчели букет и от двете субстанции. Шофьорът отказал кръвна проба в болница и е вкаран в ареста.
Потвърждава се все по-коментираната след смъртта на Милен Цветков тенденция, че дрогираните на пътя стават повече от пияните.
В петък в 13.30 часа на ул.“Сакар планина“ е установен дрогиран с метамфетамин водач на мерцедес, чиято книжката е отнета преди време за същото нарушение, а колата е свалена от регистрация. Той обаче сложил регистрационни номера от форд и подкарал мерцедеса дрогиран. В събота следобед спрян за проверка на ул.“Згориград“ неадекватен водач на БМВ отказал да бъде тестван за алкохол и дрога и му е написан акт за 4000 лева. 30-годишен дрогиран шофьор на рено е засечен и на ул.“Духовно възраждане“ в неделя наобед. Последният водач, който управлявал кола след употреба на наркотици, е хванат в неделя вечерта на ул.“Борисова“. Оказало се, че 26-годишният мъж е комбинирал канабис и метамфетамин. 
Тримата пияни шофьори са заловени с алкохол от 1.15 и 1.55 промила.
В неделя в 16.40 часа на кръстовището между бул.“Цар Освободител“ и бул.“Съединение“ пред очите на униформени полицаи се разиграло опасно подобие на каскадьорско шоу. БМВ поднасяло умишлено наляво-надясно в посока към кръговото пред Областната дирекция на МВР със свирене на гуми. На 23-годишния дрифтър е съставен акт на стойност 3000 лева, колата е спряна от движение за три месеца, а книжката му е отнета за една година.