Правителството на Гърция работи върху план за постепенно рестартиране на националния и международния туризъм. Очаква се предложението на Европейската комисия за общ единен подход по въпроса за транспорта, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас на редовния брифинг.

Планът ще бъде оповестен след финализирането на разговорите на европейско ниво.

Все още е сравнително рано да се постигне съгласуван план, който включва не само вътрешния, но и чуждестранния туризъм и който до голяма степен зависи от напредъка на разговорите на европейско ниво за авиопревозвачите.

На въпрос за евентуални предсрочни избори или промени в кабинета, говорителят заяви, че премиерът на страната не обмисля такива варианти.

По отношение на втория етап от облекчаването на ограничителните мерки, който започна днес, Пецас изрази надежда, че и при него ще „преобладават личната отговорност и колективната зрялост”.

Той подчерта, че е необходимо строго придържане към правилата за хигиена, спазване на дистанция и избягване на тълпи. Припомни, че онези, които игнорират ограниченията и подтикват хората към организиране на събирания, поставят в опасност както самите себе си, така и семействата си и обществото като цяло.