Рафаел Надал ще може да се завърне към тренировки на корта преди световния номер 1 Новак Джокович поради постепенното разхлабване на ограничителните мерки в Испания.

След налагането на някои от най-стриктните мерки в Европа, жителите на иберийската страна започват постепенно да се завръщат към нормален начин на живот, като ограниченията се намаляват в рамките на двуседмични блокове. Надал се намира на остров Майорка, където има по-малък брой заразени отколкото в Марбея, където Джокович прекара карантината, далеч от дома си в Монте Карло. От понеделник, действащият шампион на Ролан Гарос и Ю Ес Оупън ще има възможност да се завърне на корта, но сръбският номер 1, шампион на Уимбълдън и Аустрелиън Оупън, ще трябва да почака преди да се завърне отново на работа.

Третият от „Голямата тройка“ – Роджър Федерер, е изправен пред малко по-различна ситуация, тъй като се възстановява от операция на коляното след края на Откритото първенство на Австралия. Интервенцията бе проведена навреме и въпреки че родната му Швейцария започна да сваля извънредните мерки, ветеранът не възнамерява да избързва със завръщането си на корта.

Тренирам малко на стената. Рехабилитацията, коляното, те са окей. Имах много добри първи шест седмици и впоследствие нещата се позабавиха. Сега, отново има подобрение. Имам предостатъчно време, така че няма стрес, няма да избързвам. Ако има нещо положително – това е единственото нещо, че разполагам с много време“, каза Федерер по време на Инстаграм лайв чат с Надал в края на април.

Други базирани в Испания играчи също са в ситуацията на Джокович – сред тях са Алехандро Давидович, Пабло Кареньо Буста и Роберто Баутиста Агут. Бъдещето на професионалния тенис през 2020 изглежда крайно съмнително. Уимбълдън беше вече отменен, а Ролан Гарос преместен за септември. ATP и WTA са преустановени до най-рано средата на юли, като другият месец ще бъде решена и съдбата на Ю Ес Оупън.