Мариета РАДЕНКОВА
11 пъти осъждан баща на 2 деца, който живее в приют за бездомни, 4 години не е плащал издръжка за отглеждането им и е подлагал бившата си любима на системен тормоз, два пъти среща благоразположението на съда, който го пуска в най-леката мярка - подписка, но след оспорване втората инстанция го вкарва обратно в ареста.
Х.А. е обвинен, че не е платил близо 10 000 лева за издръжка на наследниците си, а в края на септември 2018 година се заканил с убийство на майката на децата си. Жената неведнъж е търсила помощ чрез 112 с надеждата институциите да я предпазят от нестихващия терор и агресия.
Лутането между най-леката и най-тежката мярка започна още в края на февруари, когато Районният съд прецени, че насилникът може да чака 12-та поредна присъда в подписка. Прокуратурата оспори леката мярка и Окръжният съд реши окончателно, че мястото му е задържан в килия. Два месеца по-късно мъжът поиска свобода, като изтъкна, че признава за стореното, ще съдейства на правораздаването, а отделно има здравословни оплаквания. Така отново състав на Районния съд го пусна в подписка, което провокира прокуратурата да оспори мярката и да поиска продължаване на ареста на насилника. Сезираният Окръжен съд посочва, че подписката е необосновано лека мярка за човек като него, който освен с 11 присъди зад гърба си, няма официален адрес, на който реално да я изпълнява. Магистратите изтъкват и че той няма доходи, не работи, обитава приют за бездомни и няма данни за заболявания, но за сметка на това има реален риск отново да погази закона или да изчезне безследно. Затова прецени, че мястото му е в ареста и за втори път отмени подписката.