Альоша и Бетовен бяха двата символа на тазгодишния 9 май - Денят на Европа, в който се отбелязва и победата над фашизма.
Десетки русенци - руски граждани и българи, почетоха 75-ата годишнина от победата над фашизма, като се поклониха пред Паметника на Альоша и на Руското военно гробище. От Генералното консулство на Русия поднесоха венци на двете паметни места, граждани поставиха цветя в памет на жертвите. 
Председателят на Руския клуб Маша Станчева и нейни сънароднички бяха подготвили червено вино и чашки за еднократна употреба, както се полага за помен на душите на покойниците, и традиционните миниатюрни руски гевречета „сушки“. От клуба бяха изобразили символично своя „безсмъртен полк“ с портрети на фронтоваци - роднини на живеещи в Русе руски граждани. Сред дошлите да се поклонят бяха и представители на рокерския клуб на Путин „Нощни вълци“.
Вечерта над площада пред операта прозвуча Деветата симфония на Бетовен, чиято „Ода на радостта“ е химн на Европа. Този поздрав за всички русенци беше избран от Международно дружество „Елиас Канети“ и Русенската опера. Музиката звуча на запис, направен през 2012 г. на концерт на West–Eastern Divan Orchestra в лондонския „Роял Албърт Хол“.