Забраната за влизане на чужденци в България трябва да остане. Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Запитан какво ще стане с туристическия сезон, той припомни, че засега съществува негова заповед чужденците от трети държави да не се допускат на територията на страната. Същото важи и за някои държави от ЕС със силно разпространение на коронавируса.

Ананиев подчерта, че няма да има забрана за пристигане от чужбина на български граждани, но задължената 14-дневна карантина ще остане.

Ананиев съобщи, че се очертават два варианта за окончателно приемане в Закона за здравето.

Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието, обясни министърът. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор, посочи Ананиев.

Здравният министър оправда твърденията, че новият законопроект ще му вмени повече власт. Той отбеляза, че никога не е решавал индивидуално, а колективно с колегите от Министерски съвет и Националния оперативен щаб.

Един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. „До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“, каза здравният министър.

По повод възобновяване работата на кината и театрите, Ананиев каза, че в понеделник ще има среща по темата с колегата си Боил Банов.

Ще започнем поетапно да отваряме дейността и на културните дейности в закрити пространства. Банов ме убеди, че ще има определени разстояния между посетителите, маски, дезинфектанти. Не искаме да създаваме толкова продължителни паузи и притеснения, знаем, че хората на изкуството, както и гражданите не могат без нея, посочи Ананиев.

Той припомни, че в кризата през 2008 – 2009 година културата беше секторът който не спря да работи и да носи потребност на българските граждани.

Секторът заслужава да има определено разхлабване на мерките и при тях, но нека да е при определен график и условия, за да се чувстват сигурни самите изпълнители, а също така и гражданите, посочи Ананиев.

Няма да забравим културният сектор. Работата по този въпрос започва още в понеделник, заключи Ананиев.