- Андрей Юриевич, в навечерието сме на важна историческа дата: 75-ата годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма и хитлеризма. За съжаление, пандемията от коронавируса няма да позволи тази дата да бъде отбелязана тържествено. Как ще преминат честванията в Русия? 
- Преди всичко бих искал да ви благодаря за предоставената възможност да общувам с читателите на вестника. 
В Русия 2020 година е обявена за Година на памет и на слава. Поради твърде сложната епидемиологична обстановка провеждането на юбилейните тържествени мероприятия, в това число и главният военен Парад на победата в Москва и шествието в Русия на Безсмъртния полк, са отложени за по-късно време. Това е направено с цел да се запази здравето на населението и най-вече на нашите ветерани, които са най-важни на този празник. Но, както съобщи президентът на Русия Владимир Владимирович Путин, парад задължително ще има. Точната дата за неговото провеждане все още не е определена. Независимо от това на 9 май 
в Москва все пак ще се състои въздушната част на парада без зрители
а вечерта ще има празничен салют. Всичко това ще може да се наблюдава от телевизионните екрани. Освен това беше решено също, че в условията на тази нелека ситуация акцията „Безсмъртен полк“ все пак ще се проведе на 9 май, но в онлайн режим на едноименния сайт в интернет. Мога да добавя още, че в навечерието на честванията на паметната дата актьорът Василий Лановой, добре известен от филма „Офицери“, излезе с предложение на 9 май хората да излязат на балконите на своите жилища с портретите на своите деди и прадеди за минута мълчание, а след това да изпеят песента „День победы“! Мога да кажа убедено, че независимо от каквито и да било обстоятелства във всяко семейство, във всеки дом на този празничен 9 май ще бъде отбелязан Денят на победата и хората ще си спомнят и ще почетат всички герои от тази война, които са отстоявали нашия днешен ден и нашето бъдеще. 
- В Русенския консулски окръг как и кога ще бъде отбелязана датата 9 май?
- Както знаете, всяка година в град Русе и в останалите градове от Русенския консулски окръг, както и като цяло в България, тържествено се отбелязва Денят на победата 9 май с участието на голям брой хора. За съжаление, през тази година организирането на такива тържества в обичайния традиционен формат е невъзможно, тъй като до 13 май в България е валиден режимът на извънредното положение. 
Всички запланувани празнични мероприятия със сигурност ще се състоят
но това ще стане тогава, когато ще бъде налице благоприятна епидемиологична обстановка. Като се съобразява с действащия ограничителен режим, Генералното консулство на Руската федерация сега провежда задочен конкурс за учениците в нашия консулски окръг на тема „Великата победа“. Съвместно с Руския клуб в град Русе и с русофилските организации в града се провежда училищен конкурс за есе „75-годишнината от победата във Великата отечествена война“. В най-скоро време ще бъдат отчетени резултатите и ще бъдат обявени победителите. Радостно е, че и в други градове от нашия окръг се провеждат подобни конкурси. Например в община Тутракан беше организиран ученически конкурс за есе на тема „Втората световна война - героите на моето родно място. Денят на победата“. Освен това всички желаещи могат да се запознаят с нашата фотоизложба на външното информационно пространство пред входа на Генконсулството. Тя е посветена на всички етапи на Великата отечествена война и включва 
уникални фотографии от военните архиви на Русия
- Има ли в консулския окръг живи участници във Великата отечествена война?
- Към този момент в нашия окръг живеят четирима руски ветерани от Великата отечествена война. Една от тях живее в Русе, друга е в Габрово и две са в град Плевен. При това две от тях са преживели блокадата на Ленинград. Бих искал да отбележа, че ние постоянно поддържаме много близка връзка с тях, а също така общуваме и благодарение на ръководителите на руските клубове в тези градове. Планираме в близко време, след като ограничителният режим на извънредното положение в България бъде отменен, да връчим юбилейни медали „75 години от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г.“ на гореспоменатите руски ветерани, а също така и на българските ветерани от войната в Русенския консулски окръг. Ще предадем също и паметните знаци „В чест на 75-годишнината от цялостното освобождаване на Ленинград от фашистката блокада“ на преживелите блокадата. 
- Ролята на Русия по време на тази война е доминираща и определяща за победата над фашизма. Моля ви, припомнете най-важните факти от нея. 
- Великата отечествена война продължава 4 почти пълни години - от 22 юни 1941 г. до 9 май 1945 г. В хода на бойните действия могат да се обособят 3 основни етапа: началният период (юни 1941 - ноември 1942 г.), периодът на коренния прелом (1942-1943 г.) и третият, настъпателният период на войната (1943-1945 г.). Сред най-важните събития от Великата отечествена война бих откроил Сталинградската битка (юли 1942 - февруари 1943 г.), която бележи началото на коренния прелом във войната; битката на Курската дъга (юли-август 1943 г.) - най-голямото в историята танково сражение; поетапното освобождаване на страните в Европа, Берлинската операция и подписването на историческия Акт за безапелационната капитулация на фашистка Германия. Също така е важно да се подчертае и разгромът на японската квантунска армия (9 август - 2 септември 1945 г.), осъществен от съветските войски, верни на съюзническия дълг. Не бива да се пропускат също и 
872-те дни на блокадата на Ленинград, която се превърна в символ на издържливостта, мъжеството и самоотвержеността на съветския народ
Такива факти има много. Но всички тях ги обединява едно: героизмът на съветския човек, воюващ за свободата на своето Отечество. Победата бе постигната, като за нея бе заплатена огромна цена. През тази чудовищна кръвопролитна война нашата страна понесе колосални загуби, които бяха най-мащабните сред всички страни в Европа - над 25 млн. души. 
Ние помним и приноса на нашите съюзници от антихитлеристката коалиция през Втората световна война: САЩ, Великобритания, Франция. Сред най-значимите събития може да се откроят десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. и срещата на Елба на Първи украински фронт от армията на СССР с войските на Първа армия на САЩ през април 1945 г. Солиден принос за борбата с фашизма имат също и различните антифашистки движения в много европейски страни, в частност в България. Всички заедно са приближавали дългоочаквания ден - Деня на победата!
- В Русия практически всяко семейство грижливо пази спомена за драматичните събития от 1941-1945 г. Самата аз си спомням изключителното вълнение на централния московски площад пред Болшой театър, покрай Белоруската гара и на други места, където на 9 май се събираха участници в бойните действия. Какво означава за вас лично тази дата?
- Това е свята и свещена дата. За мен, както и за всеки човек, тя означава победа на доброто над злото, на свободата над робството, на живота над смъртта. Мисля, че мнозина биха се съгласили с мен. 
В знаменитата песен „День победы“ има такъв стих: 
„празник със сълзи на очи“
Според мен този стих предава най-точно смисъла на това, което се е случило. С цената на милиони животи, на една разрушена икономика е била завоювана свободата на човечеството, осигурено е мирното небе над главите - за всички нас, които живеем днес. 
За мен като за човек и гражданин на страната, пострадала най-много през тази война, е изключително важно винаги да пазим в сърцата си спомена за невинните жертви, за да не се повторят никога трагичните събития от онези години. 
- Великата отечествена война е намерила художествено отражение в много произведения на изкуството, в това число и в мащабния и силно въздействащ филм „Офицери“, впрочем и с ваше участие. Има ли шанс жителите на Русе да видят отново този филм, а също и други киноленти, посветени на войната? 
- Вие сте абсолютно права, има много такива филми. В рамките на честванията на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война Генералното консулство планираше да осъществи през месец април тази година прожекция на съветски и на съвременни руски филми. Това трябваше да стане в зала „Европа“ на Доходното здание. Сред тези филми е и обичаният филм „Офицери“, от създаването на който догодина ще се навършат 50 години. Надяваме се, че след отпадането на карантината ще можем да осъществим тази идея. Използвам възможността да поканя всички желаещи на тези прожекции. Ние непременно ще съобщим предварително кога ще бъдат те, ще направим това в социалните мрежи и на официалния сайт на Генералното консулство. За мен като генерален консул на Русия ще бъде голямо морално удовлетворение да открия тези прожекции и, ако това ще представлява интерес, да споделя и свои лични впечатления. 
- С какво послание бихте искали да се обърнете към читателите на вестник „Утро“ в навечерието на честването на Девети май и 75-ата годишнина от края на войната? 
- Преди всичко бих искал сърдечно да поздравя всички скъпи български приятели и моите съотечественици с нашия общ празник - Деня на победата!
Този ден е повод за пореден път да си припомним трагичните събития от онези години и да отпразнуваме юбилейната дата на Великата победа! 
Общата памет за това историческо събитие обединява нашите два братски народа. Тя завинаги ще остане в нашите сърца. И аз бих искал да вярвам, че тази памет ще се предава от поколение на поколение, като укрепва и развива дружбата и сътрудничеството между нашите народи и страни. 
Приемете моите най-искрени пожелания за крепко здраве, мирно небе и благополучие за вас и за вашите семейства!