Над 5 хиляди са децата, за които родителите трябва да намерят някой да се грижи в следващите седмици, тъй като работещите вече се връщат към нормалния си ритъм, а детските градини остават затворени. Най-сериозният проблем е в община Русе, където на градина през тази учебна година ходят 4498 деца.

В Сливо поле и Ветово този въпрос стои пред родителите на общо 560 малчугани. В Бяла те са почти 300, в Две могили 189, в Иваново - 150. В Борово и Ценово децата са малко и там такъв проблем може и да не съществува.
Дебатът за това трябва ли да бъдат отворени учебните заведения за най-малките върви от дни в социалните мрежи. Много родители се оплакват, че няма кой да гледа децата им, докато градините са затворени, а те самите са на работа. Досега този проблем не стоеше толкова остро, тъй като много родители бяха в принудителен отпуск заради затворените ресторанти и барчета, фитнес салони и т.н. Други пък бяха пратени да работят от дома, където можеха да се грижат и за децата си. Огромната част от тях вече са се върнали по работните места или ще го направят в следващите дни. И нямат друг избор, освен да поверят наследниците си на баби и дядовци, които пък са в рисковата група на най-застрашените от заразяване с Ковид-19. 
Расте недоволство и сред учителите в детските градини, които досега бяха в платен отпуск, който обаче вече свършва и става неплатен. А индикациите от образователното министерство и Националния оперативен щаб са детските градини да останат затворени поне още две седмици, а може би и до края на месеца.